Archieffoto van het kamp Ain Issa uit 2017. Foto ter illustratie.
Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

België ontkent internationale berichten over terughalen IS-strijders

België is niet van plan om IS-strijders terug te halen uit het noorden van Syrië, is te horen bij regeringsbronnen. Nochtans had de Britse krant The Guardian dat gisteren geschreven. Sinds de Turkse inval zijn vijf Belgische volwassenen en zes kinderen verdwenen uit kampen en gevangenissen in Noord-Syrië. Daardoor laait de discussie over de Belgen in de regio opnieuw op.

"Familieleden van gevangen uit twee kampen zijn vrijdag ingelicht door Belgische ambtenaren dat het staakt-het-vuren zal worden benut om onderdanen terug te halen die banden hebben met IS." Dat was gisteren te lezen op de website van de Britse kwaliteitskrant The Guardian. Ook de Amerikaanse president Donald Trump schreef op Twitter dat sommige Europese landen IS'ers willen terughalen.

België is dat alvast niet van plan, en blijft bij zijn standpunt dat IS-strijders in de regio moeten worden berecht. Dat zeggen verschillende regeringsbronnen. Bij Buitenlandse Zaken is het credo vandaag officieel "geen commentaar". 

Risico?

Sinds de Turkse inval in het noorden van Syrië, laait de discussie over de Belgen in de regio opnieuw op. Drie vrouwen met hun zes kinderen hebben kampen in het noorden van Syrië verlaten; twee mannen zijn ontsnapt uit gevangenissen. OCAD, dat de terroristische dreiging in ons land analyseert, gelooft niet dat zij onopgemerkt ons land kunnen binnenkomen, al is dat ook "niet onmogelijk", klinkt het. 

Volgens OCAD-topman Paul Van Tigchelt vormen 55 IS-strijders (35 vrouwen en 20 mannen) in het gebied een mogelijk risico voor ons land, waarvan drie zich in Irak bevinden. Velen van hen hebben nog de Belgische nationaliteit. Daarnaast bevinden er zich ook 69 Belgische kinderen in de regio, de meesten tussen 1 en 5 jaar oud.  

Momenteel geldt een staakt-het-vuren van vijf dagen tussen Turkije en de Koerdische milities. Volgens het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten (SOHR) zijn gisteren toch 14 burgers omgekomen na Turkse aanvallen in de omgeving van Ras al-Aïn. Er wordt gevreesd dat het geweld na de vijf dagen echt herneemt, omdat de Koerdische milities voorlopig weigeren om het gebied te verlaten. 

Meest gelezen