Bijna 100.000 euro voor poëzieboekje van 100 jaar oud met tekeningen van Ensor en Spilliaert

Het poëzie-album van zangeres Elsa Steyns née De Cavel is verkocht voor een kleine 100.000 euro, een verrassing. Haar man Désiré Steyns was directeur van het Casino van Oostende, waar zijn vrouw na de Eerste Wereldoorlog furore maakte. Het kunstminnende koppel was bevriend met verscheidene kunstenaars. Die hebben met veel plezier allerlei leuke tekstjes en tekeningen in het poëzie-album van Elsa geplaatst. Het boekje verandert nu van eigenaar voor 97.500 euro. 

Met dat bedrag haalde het poëzie-album de hoogste opbrengst op een veiling bij Arenberg Auctions in Brussel. De veiling bracht alles samen 765.000 euro op. Andere interessante stukken waren een 5 eeuwen oude en 5 meter lange panoramische prent van de kroning van Keizer Karel, kaarten van Brussel tijdens de Middeleeuwen, een schets van Picasso en tekeningen van Mellery, Bruegel, Christo, Magritte, Piranesi en Rembrandt Bugatti.  

97.500 euro, dat is 5 maal de geschatte waarde voor het kleurrijke poëzie-album. Het volstrekt originele, goed bewaarde en authentieke boek bevat 130 bladzijden. De koper is een kunstliefhebber. Op de tweede plaats qua opbrengst kwam een portret van de 16e eeuwse humanist Justus Lipsius dat voor 32.500 euro onder de hamer ging. 

Meest gelezen