Videospeler inladen...

Britse brexitminister en zwaargewicht Michael Gove: "We verlaten de Europese Unie op 31 oktober"

De Britse minister Michael Gove zegt dat het Verenigd Koninkrijk op 31 oktober de Europese Unie zal verlaten. "We hebben de middelen en de mogelijkheid om het te doen", zei hij op de Britse zender Sky News. Gove heeft als minister de taak om de voorbereidingen te treffen voor een brexit zonder akkoord. 

De Britse premier Boris Johnson heeft een akkoord met de Europese Unie op zak, maar dat is nog niet goedgekeurd door het Britse parlement. Het Britse parlement heeft Boris Johnson wettelijk verplicht om uitstel te vragen aan de Europese Unie, zodat eerst alle wetgeving rond het akkoord gestemd kan worden. Pas daarna wil het parlement het akkoord goedkeuren. Johnson heeft gisterenavond een brief gestuurd naar de Europese Unie met de vraag van het parlement om uitstel, maar hij heeft er meteen ook een brief aan toegevoegd dat hij niet wil dat de Europese Unie op het uitstel ingaat. 

Het parlement kan de premier niet van gedacht doen veranderen. 

Minister Michael Gove

Johnson houdt vast aan 31 oktober als datum waarop het Verenigd Koninkrijk de Europese Unie zal verlaten. Zijn minister Michael Gove bevestigt aan Sky News dat de regering woord wil houden. "De brief is verstuurd omdat het parlement ons verplicht heeft. Maar het parlement kan de premier niet van gedacht doen veranderen. Het parlement kan het beleid van de regering en haar vastberadenheid niet veranderen."

"We weten dat de EU wil dat we vertrekken en we hebben een akkoord dat ons toelaat te vertrekken", zegt Gove. Ook minister van Buitenlandse Zaken Dominic Raab blijft erbij dat de Britten op Halloween uit de Europese Unie gaan stappen. "De premier heeft de twijfelaars ongelijk gegeven en een nieuw akkoord uit de brand gesleept."

Bekijk hier een fragment van het interview met Michael Gove:

Videospeler inladen...

Meest gelezen