Videospeler inladen...

Nieuwe, gewelddadige protesten in Chili: nu al elf doden bij plunderingen en rellen

In Chili zijn vijf mensen omgekomen bij een brand in een kledingfabriek in het noorden van de Chileense hoofdstad Santiago. In totaal zouden er nu al elf doden zijn gevallen bij het protest. Het is al dagen bijzonder onrustig in Chili nadat de prijzen van de metrokaartjes gestegen waren. Die maatregel is intussen wél teruggedraaid, maar de demonstraties blijven duren.

De avondklok die de overheid afgelopen weekend instelde, mag niet baten. De protesten in Chili houden aan. In een fabriek in de hoofdstad Santiago, zijn de lichamen gevonden van vijf mensen. Ze kwamen om door een brand, aangestoken door plunderaars.

Twee andere mensen kwamen in de nacht van zaterdag op zondag al om bij een brand in een supermarkt, die ook geplunderd werd door manifestanten, in het zuiden van de hoofdstad. Eerst was er sprake van drie doden, maar die balans is later bijgesteld. Officieel zijn er bij het protest in Chili al elf doden gevallen. 

Er is ook veel schade, vooral in de hoofdstad Santiago. De metro ligt daar volledig stil. Mogelijk gaat er in de loop van de dag één metrolijn weer open, maar voor het volledige netwerk hersteld is, zouden er nog vele weken werk zijn, klinkt het. Veel winkels in Santiago zijn gesloten en sommige vluchten van en naar de hoofdstad zijn geschrapt.

Dure metrokaartjes

Het is al dagenlang erg onrustig in Chili. Protesten barstten los toen een prijsverhoging werd aangekondigd voor metrokaartjes. Vrijdag riep de president de noodtoestand uit en zaterdag maakte de regering bekend dat de tariefverhogingen worden opgeschort. 

In een poging om de protesten in de kiem te smoren, heeft de regering een avondklok ingesteld en de noodtoestand afgekondigd. Meer dan 10.000 militairen en agenten zijn gemobiliseerd in de straten van de hoofdstad Santiago. Maar ook in andere steden is het onrustig. De noodtoestand en avondklok worden uitgebreid naar veel andere steden: van Antofagasta in het noorden, over Valparaíso in het centrum, tot Punta Arenas in het uiterste zuiden van Chili.

Lees voort onder de afbeelding.

Bij de rellen werden ook winkels geplunderd.
Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved

Welvarend, maar ongelijk

Chili is een welvarend en doorgaans stabiel land, maar er zijn ook grote verschillen tussen arm en rijk. De prijsstijging van de metrokaartjes was maar de druppel waardoor het protest is losgebarsten. De demonstranten roepen op tot economische hervormingen.

De Chileense president Piñera zegt dat hij de grote ongelijkheid wil aanpakken, maar zegt ook dat hij in oorlog is met een machtige vijand, die bereid is om buitensporig geweld in te zetten.

Verblijft u momenteel in Chili en kunt u getuigen over de protesten, neem dan contact met ons op via oproep@vrtnws.be

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" hier: 

Videospeler inladen...

Meest gelezen