Videospeler inladen...

Pieter De Crem en Hendrik Bogaert geen kandidaat-voorzitter CD&V, Christophe Vermeulen doet wel mee 

Pieter De Crem en Hendrik Bogaert zijn geen kandidaat-voorzitter voor CD&V. Dat laten ze via de sociale media weten.  Cristophe Vermeulen uit Gent stelt wel zijn kandidatuur, wat het totaal aantal kandidaten op zeven brengt. 

Zowel De Crem als Bogaert maakt deel uit van de rechtervleugel van de partij. De laatste dagen werd er druk gespeculeerd of ze zich kandidaat zouden stellen voor het voorzitterschap, maar beiden zeggen dat de tijd nog niet rijp is voor hun visie op de partij. In de toekomst is dat wellicht wel mogelijk, zegt De Crem. "Als minister van Binnenlandse Zaken en burgemeester van Aalter blijf ik in mijn politieke actie de eigenheid en identiteit van de christendemocraten voortdurend uitdragen, verdedigen en scherp stellen", besluit hij zijn bericht. 

Ook Bogaert laat de beker aan zich voorbijgaan. "Ik stap zelf niet in de race, het is te vroeg voor mijn ideeën en mijn strategische visienota." Volgens Bogaert heeft hij veel geleerd in deze periode en hij wenst de andere kandidaten succes toe. 

Vermeulen is zevende kandidaat

Wel kandidaat voor het voorzitterschap is Christophe Vermeulen uit Gent. Vermeulen is advocaat, maar werkte ook voor verschillende CD&V-parlementsleden. Hij was ook voorzitter van Jong CD&V.

De drijfveer voor zijn kandidatuur is diepe bezorgdheid. "Er heerst frustratie bij veel leden dat ze zich niet meer herkennen in de partij. Dit wordt te weinig gecapteerd door de partij en door de kandidaten."

(Lees verder onder de foto)

De ambitie van Vermeulen is om van CD&V het eerste interactieve politieke platform van Vlaanderen te maken. "Het hele links-rechtsverhaal moet op de schop. Ons uitgangspunt is het centrum, maar dat wil niet zeggen dat we enerzijds-anderzijds moeten zijn. We moeten gewoon zoveel mogelijk goed doen voor zoveel mogelijk mensen."

Vermeulen wil de band met het klassieke middenveld doorbreken. "De tijd dat de vakbond zegt wie er op de lijst moet staan is voorbij." Volgens Vermeulen moet CD&V weer leren uitkomen voor de eigen mening. "Die nood is hoog. De partij schiet al te vaak in een kramp."

Vermeulen is dus de zevende kandidaat, na Katrien Partyka, Vincent Van Peteghem, Raf Terwingen, Sammy Mahdi, Walter De Donder en Joachim Coens. Morgenvroeg om 8 uur worden de kandidatuurstellingen afgesloten. Tegen 6 december moeten we weten wie de nieuwe voorzitter wordt. 

Bekijk hier het verslag van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen