AFP or licensors

Zesde dag van protesten in Barcelona is rustig verlopen 

Na de gewelddadige protesten, waarbij vrijdag meer dan 180 gewonden vielen, is het gisteren rustiger in de Spaanse regio Catalonië. Zowat 6.000 mensen waren 's avonds samengekomen op de zesde dag van de protesten tegen de veroordeling van negen separatistische Catalaanse leiders.

De manifestanten kwamen bijeen op de Plaça Urquinaona in het centrum van Barcelona, wat vrijdagavond het epicentrum was van de rellen. Dat gebeurde na een oproep van linkse radicale separatisten om te protesteren tegen "de onderdrukking van de politie".

Om geweld te vermijden, vormden tientallen separatisten een menselijke ketting tussen de politieagenten en de manifestanten. Ondanks hun inspanningen stichtten gemaskerde manifestanten opnieuw brand en stelden ze barricades op. Voorts bekogelden ze de politie met objecten. Omdat meer gematigde manifestanten tussenbeide kwamen, bleef het geweld zaterdagavond in Barcelona beperkt, stelt televisiezender RTVE.

Ook in de Spaanse hoofdstad Madrid kwamen mensen op straat. Volgen schattingen van de media gaat het om ongeveer 4.000 manifestanten die hun steun betuigen aan de Catalaanse separatisten. Daar kwam het ook tot botsingen met de politie. Volgens officiële cijfers raakten vijftien demonstranten en elf agenten gewond. Eén persoon is opgepakt.

Meest gelezen