Videospeler inladen...

Kortrijk kiest in digitaal referendum tegen maandelijkse autovrije zondag

In een digitaal referendum is beslist dat er in de Kortrijkse binnenstad geen maandelijkse autovrije zondag komt. De afgelopen week brachten 9.880 Kortrijkzanen hun stem uit, maar slechts 43 procent van de stemmers zag een maandelijkse autovrije zondag zitten. "De uitslag is zeer helder", reageert burgemeester Vincent Van Quickenborne (Open VLD). 

Ongeveer 64.000 mensen uit Kortrijk en deelgemeenten konden sinds maandag hun stem online uitbrengen. Om deel te nemen aan het digitaal referendum moesten ze het nummer van hun identiteitskaart invoeren. 72 procent van de stemmers nam deel via hun gsm, de anderen via een laptop of computer. Bij het invullen van het referendum deden 3.376 mensen ook een eigen suggestie voor een betere mobiliteit in de stad.

De autovrije zondag zou zich telkens van 10 tot 18 uur beperken tot de fietszone van de stad. Dat betekent dat alle ondergrondse parkeergarages wel toegankelijk zouden blijven. Bussen van De Lijn en taxi's zouden uiteraard wel toegang krijgen tot de autovrije zone. Door middel van een doorgangsbewijs zou bijvoorbeeld ook voor artsen een uitzondering gemaakt worden.

Burgemeester Van Quickenborne toonde zich erg opgetogen over het aantal deelnemers. Voor een geldig referendum was de lat op 2.000 stemmers gelegd. "Dit is een bewijs dat basisdemocratie en directe democratie werkt. Het debat leeft ook, overal werd er over mobiliteit gesproken in onze stad." Uiteindelijk stemde 57 procent van de kiezers tegen het voorstel. "De uitslag is zeer helder. De mensen hebben duidelijke taal gesproken, voor hen volstaat een jaarlijkse autovrije zondag. Daar moeten we niet flauw over doen."

Kortrijk is de allereerste stad in ons land die een digitaal referendum houdt. De stad wil de inwoners blijven betrekken bij het nemen van grote beslissingen. In het bestuursakkoord werd daarom opgenomen dat elk jaar in oktober een dergelijk digitaal referendum gehouden zal worden.

Videospeler inladen...