HOC/JESSICA TAYLOR

We staan alweer voor een onvoorspelbare brexit-week, maar premier Johnson heeft de beste papieren

De Britten hebben nog steeds geen concreet vooruitzicht over wanneer ze de Europese Unie kunnen verlaten. Gisteren dwongen de parlementsleden premier Boris Johnson om opnieuw uitstel te vragen, maar Johnson wil de Europese Unie ervan overtuigen om toch vast te houden aan 31 oktober als datum voor de brexit. Hoe moet het nu verder? "Er is weer een onvoorspelbare brexit-week in aantocht", zegt onze brexit-expert Veerle De Vos. 

Gisteren is in het Britse parlement niet gestemd over het akkoord dat Boris Johnson met de Europese Unie had onderhandeld over de brexit. Het parlement stemde wel een amendement, waardoor Johnson verplicht werd uitstel te vragen aan de Europese Unie. Dat deed hij gisterenavond ook in een brief, maar hij heeft die niet ondertekend. Hij stuurde nog een andere brief naar de Europese Unie waarin hij vraagt om geen uitstel meer te verlenen, maar vast te houden aan de datum van 31 oktober. Hij voegde ook nog een brief toe van de Britse diplomaat Tim Barrow, de permanente vertegenwoordiger van het Verenigd Koninkrijk bij de Europese Unie, met meer uitleg. 

De Europese president Donald Tusk heeft laten weten dat hij de brieven ontvangen heeft en dat de Europese ambassadeurs vandaag in Brussel samenkomen om te bekijken hoe ze daarop gaan reageren. 

"Johnson hoopt nog altijd dat hij op 31 oktober uit de Europese Unie kan stappen, liefst met een goedgekeurd akkoord", zegt onze brexit-expert Veerle De Vos. Het Britse parlement koppelde gisteren de goedkeuring van het akkoord aan het goedkeuren van alle nodige uitvoeringswetten die de brexit moeten begeleiden. "De regering gaat alles op alles zetten om dit akkoord toch nog door het parlement te krijgen voor 31 oktober. Johnson zal wellicht volgende week al beginnen met de nodige wetgeving voor te leggen. Tegelijkertijd zal de oppositie er alles aan doen om toch het uitstel af te dwingen. We kunnen dus rechtszaken verwachten. Het enige wat zeker is, is dat er een onvoorspelbare brexit-week in aantocht is." 

Johnson heeft de beste kaarten

Volgens Veerle De Vos heeft Johnson, ondanks zijn nederlaag van gisteren, nog altijd de beste kaarten. "Hij weet dat de goedkeuring van zijn akkoord binnen handbereik ligt. Gisteren, in aanloop naar de stemming, leek het erop dat er voldoende parlementsleden van de oppositie voor zijn akkoord zouden stemmen, maar het is dus niet tot een stemming gekomen. Door uitstel af te dwingen, wil het parlement voorkomen dat Johnson toch nog zonder akkoord uit de Europese Unie zou stappen op 31 oktober. Het parlement vertrouwt Johnson immers voor geen haar."

De volledige oppositie heeft voor het amendement gestemd dat uitstel wil, dus ook de Noord-Ierse Partij DUP, die woedend is over de oplossing voor de Ierse grens in het akkoord. 

Johnson heeft momenteel geen meerderheid in het parlement, dus zitten er ook verkiezingen aan te komen. Ook  hier liggen de kaarten voor hem nog altijd het beste. "Johnson is nog altijd de politicus die probeert om de wil van het volk uit te voeren, namelijk uit de Europese Unie stappen, tegen het parlement in dat hem maar blijft dwarsbomen. Hij heeft dat nieuwe, sterke akkoord met de Europese Unie en hij weet dat hij nog altijd het meeste kans heeft om verkiezingen te winnen. De oppositie blijft verdeeld en heeft een veel minder duidelijke boodschap dan Boris Johnson."

Beluister hier het gesprek met Veerle De Vos in "De ochtend" over hoe het nu verder moet met de brexit:

Britse kranten: van "Vernederd" tot "Waarom laten ze ons niet vertrekken?"

De Britse kranten brengen het nieuws over de nederlaag van Johnson in het parlement en zijn zet om verschillende brieven te sturen naar de Europese Unie van vrij droog tot vernietigend. The Mail on Sunday kopt: "Het huis der dwazen" en vindt het niet kunnen dat de parlementsleden de Britten onderwerpen aan nog meer pijnlijk uitstel. 

Sunday Express vraagt zich vertwijfeld af: "Waarom laten ze ons niet vertrekken?" The Sunday Mirror houdt het kort: "Vernederd". Dat gaat dan over Johnson die opnieuw stokken in de wielen is gestoken door  het parlement.

Andere kranten houden het meer zakelijk en focussen vooral op het feit dat Johnson de brief om uitstel niet ondertekend heeft, zoals The Guardian en The Sunday Telegraph. "Boris bekampt "brexit-vernielers" met drie provocerende brieven aan de EU", kopt Sunday Times. The Observer vat het als volgt samen: "Geen uitstel, zweert Johnson na vernederend verlies in het Lagerhuis."

The Independent gooit het over een andere boeg en focust op de honderdduizenden mensen die gisteren in Londen op straat kwamen tegen de brexit en een nieuw referendum willen: "De dag dat jullie Johnson deden luisteren". Of dat echt zo is, moet nog blijken. "Alles kan weer", zegt Veerle De Vos. "Dus ook een referendum behoort weer tot de mogelijkheden." 

De anti-brexitbeweging "Led By Donkeys" ontrolde tijdens de betogingen een spandoek van 100 m² op Parliament Square. Dat deden ze als parodie op de overheidscampagne onder de slogan "Get ready for brexit", die 100 miljoen pond kostte (116 miljoen euro). Bekijk hier de beelden:

Videospeler inladen...

Meest gelezen