Videospeler inladen...

Kersvers PS-voorzitter Paul Magnette zegt niet expliciet nee tegen staatshervorming, maar is "geen prioriteit"

Paul Magnette, de nieuwe voorzitter van de PS, zegt niet expliciet nee tegen een staatshervorming. "Wij zijn geen vragende partij voor een staatshervorming en voor ons is het geen prioriteit. Dat zijn de sociale vragen", zegt hij wel. Eerder was Magnette altijd erg weigerachtig over gesprekken met de N-VA. Nu zegt hij: "Wij praten vandaag met iedereen. Maar dat betekent niet dat het makkelijk zal zijn om met die partijen een akkoord te bereiken." 

"Iedereen heeft natuurlijk zijn eigen stijl, maar de waarden, de militanten en de posities van de PS zijn zeer stabiel." Paul Magnette glunderde bij de symbolische overdracht van de sleutels van het partijhoofdkwartier aan de Brusselse Keizerslaan. Magnette neemt het PS-voorzitterschap over van Elio Di Rupo, en haalde gisteren als enige kandidaat 95 procent van de stemmen binnen. 

Eerder was Magnette vaak weigerachtig over gesprekken met de N-VA. Eind juli klonk het nog dat een gezamenlijke regering "onmogelijk" was. Nu matigt Magnette die toon. "Wij beantwoorden de vragen van de informateurs", zei Magnette, die waarschijnlijk doelde op de "preformateurs" Geert Bourgeois (N-VA) en Rudy Demotte (PS). Zij proberen PS en N-VA samen rond de tafel te krijgen, om te zien of een federale regering met die twee partijen mogelijk is.

"Wij praten vandaag met iedereen. Maar dat betekent niet dat het makkelijk zal zijn om met die partijen een akkoord te bereiken", klinkt het. "Het zal ook niet alleen met die partijen zijn. Het spel blijft open." Een federale regering met PS én N-VA is niet de enige optie met een meerderheid in het federale parlement. Er is ook een zogenoemde paars-groene coalitie mogelijk, met de groenen erbij, en zonder N-VA. 

Wij praten vandaag met iedereen. Maar dat betekent niet dat het makkelijk zal zijn om met die partijen een akkoord te bereiken

Paul Magnette, voorzitter van de PS

Staatshervorming

Ook tegen een staatshervorming zegt Magnette niet meer resoluut nee, al blijft hij heel voorzichtig: "Wij zijn geen vragende partij voor een staatshervorming en dat is voor ons het geen prioriteit. Dat zijn de sociale vragen."  

Wij zijn geen vragende partij voor een staatshervorming en voor ons het geen prioriteit

Paul Magnette, voorzitter van de PS

Wanneer er witte rook wordt verwacht over een federale regering? "Dat weet ik niet", zegt Magnette. "Laat ons vandaag een beetje feesten, dan spreken we later over een federale regering."

Herbekijk hieronder de reportage in "Het Journaal" en het interview in "De zevende dag":

Videospeler inladen...
Videospeler inladen...

Meest gelezen