Videospeler inladen...

Komt er een brexit op 31 oktober of niet? Professor Europese politiek Hendrik Vos legt 4 mogelijke scenario's uit

Gisteren was het de zoveelste cruciale dag voor de brexit, de uitstap van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie. Tot een stemming van het brexitakkoord met Europa kwam het niet, maar waar staan we dan nu? Professor Europese politiek Hendrik Vos gaf in "Het Journaal" meer uitleg bij de mogelijke scenario's.

Gisteren is de stemming in het Britse Lagerhuis over het nieuwe brexitakkoord met de Europese Unie niet doorgegaan. Daarna stuurde premier Boris Johnson drie brieven naar de EU, een waarin hij om uitstel van de brexit vraagt, maar die ondertekende hij niet. In een tweede brief meldde hij aan de EU dat hij uitstel geen goed idee vindt.

Een derde begeleidende brief kwam van de permanente vertegenwoordiger van de EU in het VK Tim Barrow, om meer uitleg te geven bij de twee andere brieven. Maar wat betekent dat allemaal voor de brexitsaga? Professor Europese politiek Hendrik Vos zet 4 scenario's op een rij:

1. Het akkoord van Johnson wordt op de valreep goedgekeurd

Het zou kunnen dat er toch nog wordt gestemd over het brexitakkoord van premier Johnson, voor de deadline op 31 oktober. Als het akkoord  wordt goedgekeurd, kan de brexit over 11 dagen doorgaan, eventueel met een kort technisch uitstel. Volgens professor Vos is er nog een kans dat het Lagerhuis het akkoord zal goedkeuren, omdat nog steeds de angst voor een no-deal-brexit sluimert, dat is een harde uitstap van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie zonder akkoord. Ook heerst er volgens de professor een zekere brexit-moeheid onder de parlementsleden, niet geheel verwonderlijk.

2. Een nieuw referendum

Jawel, een nieuw referendum behoort ook nog steeds tot de mogelijkheden. Dat kan als er een nieuw amendement aan het akkoord wordt toegevoegd, waarin staat dat het nieuwe akkoord dat goedgekeurd is door het parlement, eerst nog eens moet voorgelegd worden aan de bevolking in de vorm van een referendum. Het kan dus dat het Verenigd Koninkrijk alsnog in de EU blijft,  als in dit referendum tegen de brexit wordt gestemd.

3. Uitstel

De brexit kan uitgesteld worden. Dit zal waarschijnlijk gebeuren als er niet meer gestemd wordt over de nieuwe deal met de EU voor 31 oktober. Er is ook al een eerste aanzet gegeven om dit uitstel te regelen, met de eerste - niet ondertekende - brief van Johnson aan de EU. Dit zal een lang uitstel zijn, misschien zelfs tot de zomer, met in tussentijd ook nieuwe verkiezingen in het Verenigd Koninkrijk.

4. Een no-deal-brexit

De kans dat het tot een no-deal-brexit komt is volgens professor Vos erg klein, ook door de eerste brief die premier Johnson naar de EU heeft gestuurd. Daarin vraagt hij namelijk om uitstel, waardoor het scenario van een no-deal waarschijnlijk kan afgewend worden.

Bekijk hier het interview met professor Hendrik Vos in "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen