Videospeler inladen...

Chileense regering stelt avondklok in na protesten, prijsstijging metro wel teruggedraaid

De Chileense regering gaat de tariefverhogingen voor de metro opschorten na een week van protesten in de hoofdstad Santiago. Dat heeft president Sebastian Pinera zaterdag bekendgemaakt in een televisietoespraak. Er is wel een avondklok ingesteld van 22 uur tot 7 uur lokale tijd. Manifestanten komen al bijna een week op straat om te betogen tegen tariefverhogingen van metrotickets.

Volgens de president moet er een noodwet komen om de tariefverhoging terug te draaien en zullen er gesprekken plaatsvinden over deze "moeilijke situatie. De prioriteit van onze regering is het verzekeren van de openbare orde en de veiligheid van de Chilenen", aldus Pinera.

Hij erkende dat de manifestanten "goede redenen" hebben om te protesteren. "Maar niemand heeft het recht te reageren met brutaal illegaal geweld zoals diegenen die meer dan 78 metrostations in Santiago hebben verwoest, in brand gestoken of beschadigd."

De generaal van het leger, die verantwoordelijk is voor de veiligheid van Santiago, laat weten dat er een avondklok van kracht gaat in de Chileense hoofdstad. "Na analyse van de situatie en de excessen die hebben plaatsgevonden, heb ik besloten de vrijheden en het verkeer op te schorten met een avondklok", zei generaal Javier Iturriaga del Campo.

Drie doden bij plundering in supermarkt

Tijdens de protesten in Santiago zijn intussen ook drie doden gevallen. Die kwamen om bij een brand in een supermarkt, die werd geplunderd tijdens het protest. 

Vrijdag had de president nog de noodtoestand in Santiago uitgeroepen en had de vervoersmaatschappij aangekondigd dat het hele netwerk tot zeker maandag stil zal liggen. 

Bekijk hier het verslag van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen