Nicolas Maeterlinck

Record van 2 miljoen pv's voor overdreven snelheid in eerste jaarhelft

In de eerste helft van het jaar zijn er in België meer dan 2 miljoen processen-verbaal geschreven voor overdreven snelheid. Dat blijkt uit cijfers van de federale politie, die in de zondagskrant 7 Dimanche staan. Het waren er nooit eerder zo veel.

In de eerste jaarhelft telde de politie 2.066.930 pv's, tegen 1.927.763 in dezelfde periode vorig jaar. Bijna 1,5 miljoen inbreuken werden vastgesteld in Vlaanderen, dat een toename met 7,7 procent kende. De groei is echter het hoogst in het Brusselse gewest, waar de politie 28 procent meer pv's uitdeelde. Daar waren het er 142.226. In Wallonië waren het er 430.375 (+0,7 procent).

Dat het aantal boetes in Vlaanderen gestegen is, heeft te maken met het feit dat er flink meer gecontroleerd wordt, zegt Stef Willems van het verkeersinstituut Vias. "We weten al langer dat er in Vlaanderen meer gecontroleerd wordt dan in Wallonië".

"De laatste jaren is er ook meer ingezet op automatische handhaving door bijvoorbeeld trajectcontroles, maar het blijkt ook dat dat nodig blijft want het aantal verkeersdoden in de eerste zes maanden van dit jaar is gestegen. Overdreven snelheid blijft de oorzaak van een op de drie dodelijke ongevallen. Het blijft dus noodzakelijk om te sensibiliseren en  en de nodige handhaving te organiseren", zegt Willems. 

Meest gelezen