Videospeler inladen...

Vierde dag van protesten in Libanon: manifestanten eisen dat de regering ontslag neemt

Al voor de vierde dag op rij komen honderdduizenden mensen op straat in heel Libanon om te protesteren tegen de economische crisis en leefomstandigheden. Ondanks de politieke en religieuze verdeeldheid in het land is er veel eenheid onder de betogers, die eisen dat de regering ontslag neemt.

Het protest begon op donderdagavond, toen de regering bekend maakte dat er een taks van 20 cent zou geheven worden op telefoongesprekken via WhatsApp. Mensen kwamen massaal op straat in de hoofdstad Beiroet, maar ook in andere delen van het land.

De nieuwe taks, die overigens bijna meteen weer werd ingetrokken door de overheid, was de laatste symbolische druppel voor de bevolking, die gebukt gaat onder de economische crisis in Libanon en de slechte levensomstandigheden. De betogers eisen dat de politieke elite opstapt. Die is al aan de macht sinds de burgeroorlog, die tussen 1975 en 1990 woedde in het land.

Het protest ging verder op vrijdag en zaterdag, en ook vandaag zijn honderdduizenden mensen in verschillende steden, waaronder Beiroet en Tripoli, op straat gekomen. Mensen schreeuwen slogans als "revolutie!" en "het volk wil het regime ten val brengen!".

Het protest verloopt veelal vredig. Betogers steken wel autobanden in brand, en op vrijdagnacht zetten de ordediensten traangas en waterkannonnen in tegen relschoppers die winkels en banken vernielden. Zaterdagnacht liepen sommige betogingen ook af in festivalsfeer, met muziek en dansende mensen in de straten.

Manifestanten in Beiroet, 20 oktober 2019.
Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

Wat doet de regering?

Premier Saad Hariri heeft donderdag voor zijn eigen regering een deadline gesteld om een nieuwe begroting goed te keuren, die deadline verloopt vanavond. Hij beschuldigt de regeringspartners ervan dat ze niet overeenkomen, waardoor hervormingen uitblijven. Libanon zou zo'n 11 miljard aan Westerse steun kunnen krijgen, maar dat geld komt pas vrij als het land eerst de nodige hervormingen doorvoert.

Gisteren heeft een regeringspartij zich al teruggetrokken uit de regering van Hariri. Als die zou vallen, bestaat de kans dat de macht van Hezbollah toeneemt, een politieke beweging met sterke militaire arm, die in het Westen als terroristische organisatie wordt beschouwd en gesteund wordt door Iran.

Intussen heeft premier Hariri een reeks maatregelen aangekondigd die de economische crisis zouden moeten bezweren. Onder andere wordt het loon van huidige en voormalige overheidsambtenaren gehalveerd, en zou er zwaar geïnvesteerd worden in de elektriciteitssector, een belangrijke voorwaarde om het beloofde steungeld te krijgen.  Maandag zou de regering samenkomen om de maatregelen goed te keuren.

Betogers in Beiroet, 20 oktober 2019.
Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

Verenigende kracht

De protesten zijn bijzonder omdat het gaat om de grootste volksopstand sinds 2015, en omdat ze erg verenigend werken. Libanon is een verdeeld land, waar religieuze en politieke scheidingslijnen vaak samenvallen. Tijdens de betogingen zijn echter geen partijvlaggen te zien, aanhangers van verschillende leeftijden, sociale achtergronden, partijen en religies verenigen zich onder de Libanese vlag.

Bekijk hier het verslag van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen