Verdienen politici te veel en wat met uw centen? Minister-president Jambon beantwoordt vragen van kijkers "De 7e dag"

In "De zevende dag" konden kijkers vandaag rechtstreeks vragen stellen aan de Vlaamse minister-president Jan Jambon (N-VA). Verdienen politici te veel? Waarom stond de afschaffing van de woonbonus niet in de partijprogramma's? En waarom wordt de energiefactuur niet goedkoper? Lees en bekijk hieronder de antwoorden van Jambon. 

Verdient u als Vlaams minister-president niet te veel?

Theo Karel, gepensioneerde, afkomstig uit Nederland, maar woont nu in Brugge

Videospeler inladen...

"Zolang we nog één euro verdienen, zullen er altijd mensen zijn die zeggen dat we te veel verdienen", reageert Jambon. "We hebben de vorige legislatuur vijf procent van ons loon afgedaan. Wij doen inspanningen, maar iets in mij zegt dat het nooit genoeg zal zijn", klinkt het. Jambon geeft toe dat het om "fikse bedragen” gaat: “Voor mij moet dat niet zo hoog zijn.” Maar "het is iedereen vrij om zich politiek kandidaat te stellen en appèl te doen op die salarissen", zegt hij ook. 

De woonbonus schrappen stond niet in de partijprogramma’s, hoe kunnen we politici nog vertrouwen?

Britt Adams, 29, marketeer, Gent 

Videospeler inladen...

“Je kan nooit 100 procent realiseren wat je aan de kiezer beloofd hebt”, zegt Jambon, die toegeeft dat geen enkele regeringspartij het voorstel in zijn verkiezingsprogramma had staan. “Dan kom je aan de tafel, en krijg je al die vragen van de maatschappij waarop een antwoord moet zijn. Dan ga je besparingen zoeken.” Volgens Jambon kwam het voorstel om de woonbonus te schrappen van de administratie. “Keuzes maken, en daar consequent in zijn”, gelooft Jambon dus.

Wat gaat de Vlaamse regering doen voor mensen met een handicap die wachten op geld?

Gert Dupont, papa van Janosch, en Dorien Meulenijzer, voorzitster van de OCMW-raad in Leuven

Videospeler inladen...

Jambon geeft toe dat er “te weinig” wordt geïnvesteerd “om het probleem helemaal opgelost te krijgen”. “Aan het einde van de legislatuur zal het probleem van de wachtlijsten niet opgelost zijn", zegt hij duidelijk. Maar “zeg mij waar we dan geen middelen meer naartoe mogen laten gaan?", vraagt Jambon. "Onderwijs, cultuur, onderzoek en ontwikkeling vragen middelen bij”, zegt Jambon, die toegeeft dat het verhaal van Janosch hem raakt. “Een frustratie waar iedere bestuurder mee geconfronteerd wordt”, zegt de minister-president.

Aan het einde van de legislatuur zal het probleem van de wachtlijsten niet opgelost zijn

Jan Jambon, Vlaams minister-president

Waarom verlaagt de energiefactuur niet méér, zoals eerst was gezegd?

Ivan Vandycke, 55, ging vervroegd met pensioen, Oostende

Videospeler inladen...

“U heeft gelijk”, zegt Jambon. “We hadden gezegd dat we een aantal elementen uit de factuur zouden halen en in de algemene middelen zouden steken. Ze zouden dus niet betaald worden via de energiefactuur, maar wel via de algemene pot”. Volgens Jambon zou het daardoor echter moeilijker worden om de wachtlijsten in de zorg aan te pakken en te investeren in scholen. “Dat leek niet zo verstandig”, zegt Jambon. “Natuurlijk zou ik ook de facturen naar beneden willen halen, én tegelijk de wachtlijsten in de zorg aanpakken”, zegt Jambon. “Dat zijn evenwichten." De minister-president belooft wel dat er niets meer aan de energiefactuur wordt toegevoegd. 

Waarom wordt het niet goedkoper om een partner te laten erven, zoals was beloofd?

Dirk De Leeuw, gepensioneerde, Knokke

Videospeler inladen...

“Het kostte te veel”, geeft Jambon toe. “Het heeft lang in de budgettaire tabellen gestaan”, klinkt het, “maar dan hadden we misschien de jobbonus niet kunnen doen”. “We hebben de 'best friendsregeling' wel behouden. Mensen zonder kinderen kunnen aan een voordeliger tarief een deel van hun nalatenschap aan hun beste vriend laten erven.”

Gaat de verplichte gemeenschapsdienst niet zorgen voor werkende armen?

Thierry Wlazlak, 47, tot recent werkloos, lid van Vlaams Belang, Hamme

Videospeler inladen...

“De bedoeling is om mensen zo snel mogelijk naar werk te brengen”, zegt de minister-president. “We willen hen coachen en arbeidsethos bijbrengen óp een werkplaats”, klinkt het dus. “Op die manier werk je tenminste, en kan je vanuit een werkende situatie solliciteren.” 

Eerst was u kandidaat-premier, nu minister-president: kiezersbedrog?

Maarten De Weerdt, 25, softwareontwikkelaar, Grobbendonk

Videospeler inladen...

“De verkiezingsuitslag heeft voor verrassingen gezorgd”, zegt Jambon. “Wanneer de federale regering gaat landen, gaan we zien. Het is logisch dat de regeringsonderhandelingen door de partijvoorzitter worden gevoerd”, klinkt het. “Dus heeft men gekeken wat er zich aandient binnen de N-VA, en mij gevraagd om die functie waar te nemen. Voor mij als Vlaams-nationalist is dat een ongelooflijke eer.” 

Moeten politici niet pas betaald worden als er een regering is?

Annick Rombaut, 56, bediende, Zemst

Videospeler inladen...

“Dat is ook zo”, zegt Jambon. “Parlementsleden kan je niet verwijten dat er geen regering is, maar ministers worden pas betaald als er een nieuwe regering is. De logische gang van zaken”, gelooft hij. “Kon in Vlaanderen deze regeringsvorming sneller? Ik denk het wel.” De periode voor de formatiegesprekken “heeft te veel tijd gekost”, zegt Jambon. 

Zal er in de Vlaamse canon aandacht zijn voor de migratiegeschiedenis van Vlaanderen?

Esma Uçan, 25, student en voorzitter van MAHARA, een islamitisch geïnspireerde studentenvereniging

Videospeler inladen...

“Vlaanderen heeft veel ontvangen, maar ook veel uitgezonden”, zegt Jambon. “Wij gaan het opstellen van die canon aan een wetenschappelijke, objectieve commissie geven." Die groep zal “pluralistisch” worden samengesteld, benadrukt hij. “Het zou bijzonder gevaarlijk zijn dat de politiek zou zeggen wat daarin moet staan.” Jambon en Uçan waren het ook duidelijk oneens over het hoofddoekenbeleid van de Vlaamse regering. 

Meest gelezen