Delphine Boël: "Mijn zoon van 11 staat op een zwarte lijst bij banken"

Delphine Boël, die al jaren probeert om erkend te worden als dochter van koning Albert, ondervond onlangs dat zelfs haar kinderen in de gaten gehouden worden door banken. Toen ze onlangs een bankrekening wilde openen voor haar 11-jarige zoon, bleek dat het jongetje - net als Boël zelf - al op een zwarte lijst staat van “dirty politically exposed persons” kortweg dirty PEP’s.

Delphine Boël voert al jaren een juridische strijd om erkend te worden als de biologische dochter van koning Albert II. Dat Albert een buitenechtelijke dochter zou hebben, werd 10 jaar geleden wereldkundig gemaakt in een biografie van zijn vrouw, koningin Paola.

Delphine Boël, die wettelijk de dochter was van de puissant rijke Jacques Boël, besloot vier jaar na de onthulling naar de rechter te stappen om erkend te worden als dochter van de koning. In een interview met de Duitse krant Die Welt legt de 51-jarige kunstenares Boël uit waarom ze destijds die moeilijke stap heeft gezet.

Oneerlijke behandeling

“Een van de belangrijkste redenen waarom ik überhaupt voor mijn positie begon te vechten, is de oneerlijke behandeling die ik moet ondergaan omdat ik de "vermeende", "onwettige" dochter van een "koning" ben”, zegt Boël in de Duitse krant.

“Deze kenmerken alleen zijn de reden waarom ik op een zwarte lijst sta die door banken wereldwijd wordt gebruikt als een referentie om criminelen, witwassers en terroristen te blokkeren."

Zwarte lijst

Wat is er nu aan de hand? Boël ontdekte in 2012 dat ze op de grootste zwarte lijst ter wereld staat, die van het bedrijf World-Check. Wie in de databank van World-Check bestempeld wordt als een risico of als een gevaar, komt op de zwarte lijst te staan bij alle grootbanken in de hele wereld, zonder dat hij of zij dat zelf weet. Bijna 16.000 Belgen staan op die zwarte lijst.

Boël kwam te weten dat ze op de lijst stond nadat ze een bericht had gekregen van de bank waar ze al 20 jaar klant was, The Royal Bank of Scotland. Daarin liet de bank weten dat al haar rekeningen werden afgesloten. Ze kreeg geen informatie waarom. Via via kwam ze te weten dat ze dus in de World-Check databank gelabeld staat als een “dirty politically exposed person”.

Elfjarige zoon

Toen Delphine Boël onlangs een spaarrekening wilde openen voor haar zoon, bleek dat het jongetje net als zijn moeder als "dirty PEP" aangemerkt stond bij de bank. "Hoog risiconiveau, zo stond in zijn bankdossier. Mijn elfjarige”, vertelt de kunstenares.

Boël klaagt nu over de zware gevolgen die dit heeft, voor haar en haar kinderen: “Onze bankrekeningen liggen onder vuur, banken proberen ons buiten te werken - en dit alles gebeurt in het geheim, zonder uitleg.”

“Wie op een zwarte lijst staat, kan geen normale bankdiensten gebruiken, mag geen flat huren of naar een land reizen waar je geld moet wisselen. Tegelijkertijd is het erg moeilijk om toegang te krijgen tot je eigen PEP-fiche of om de informatie te corrigeren”, zegt Boël in Die Welt.

Ook andere kinderen

Delphine Boël en haar kinderen zijn lang niet de enige Belgen die in de zwarte lijst staan als "politiek gevoelige personen". Twee jaar geleden kreeg zakenkrant De Tijd inzage in de databank en zag dat daarin ruim 6.500 landgenoten zo in de database staan. 

Zowat iedereen die een politiek mandaat heeft of had is in de lijst te vinden als PEP's. Maar niet alleen de politici zelf, ook hun (ex-)partner, broers, zussen, schoonouders, kinderen, stiefkinderen en zelfs kleinkinderen staan op de lijst. Zo vond De Tijd de namen terug van de kinderen van Europees parlementslid en ex-premier Guy Verhofstadt, minister van Justitie Koen Geens en voormalig CD&V-partijvoorzitter Wouter Beke.

Meest gelezen