Onderzoek naar brand bij NICC, dat sporenmateriaal van misdrijven verzamelt, stopgezet: geen daders gevonden

De raadkamer heeft de buitenvervolgingstelling uitgesproken in het onderzoek naar de brandstichting op het Nationaal Instituut voor Criminalistiek en Criminologie (NICC). Het onderzoek is dus afgerond, en er zijn geen daders gevonden. De brand veroorzaakte veel schade aan het gebouw, maar had volgens de directie geen zware gevolgen voor lopende onderzoeken.

De brand in het NICC in Neder-over-Heembeek werd gesticht in de nacht van 28 op 29 augustus. Eén of meerdere daders waren erin geslaagd om het terrein binnen te dringen. Ze kwamen met de wagen.  Ze sloegen een raam stuk en goten een ontvlambaar product naar binnen, dat ze ook in brand staken. De vleugel die in lichterlaaie stond, was er één waar heel wat labo's huizen. De daders staken nadien ook hun eigen wagen in brand en vluchtten.

Lees verder onder de foto:

In de labo's in het NICC wordt onder meer sporenmateriaal van misdrijven bijgehouden. Gevoelige informatie voor heel wat dossiers dus, en daardoor was er meteen het vermoeden dat het NICC niet toevallig werd gekozen.  De betrokken labo's houden onder meer kruitsporen, brandversnellers, kledingvezels en biologische microsporen bij. Ze raakten erg beschadigd, maar toch was er volgens de directie geen probleem voor lopende onderzoeken. "Wij werken steeds meer gedigitaliseerd, en daar is een back-up van. Er is in dit geval niet echt een probleem, want de servers zijn nog steeds operationeel", zei directeur Jan De Kinder. 

Wie achter de brand zat, zal voor altijd een raadsel blijven. De politie pakte destijds 5 verdachten op, maar ze werden allen vrijgelaten omdat er geen bewijzen werd gevonden voor hun betrokkenheid. Tot op vandaag is geen enkele dader geïdentificeerd. En het onderzoek is dus ook afgesloten.

Meest gelezen