AFP or licensors

"Iedereen wist dat het hier ooit zou ontploffen": Vlamingen in Chili getuigen over hevige protesten

De protesten in het Zuid-Amerikaanse land Chili blijven aanhouden. Dit weekend ging het er stevig aan toe, zo zagen ook Vlamingen die in het land wonen. Over de manier waarop bestaat twijfel, maar over de oorzaak achter de protesten is iedereen het eens: die is terecht. "De sociale ongelijkheid hier is enorm. Iedereen wist dat het hier ooit zou ontploffen."

Het is al enkele dagen erg onrustig in Chili. Alles begon toen de regering besliste om de prijs van een kaartje voor de metro te verhogen: van 1,01 naar 1,05 euro. Het lijkt een relatief klein bedrag, maar voor heel wat Chilenen is dat een groot verschil. De maatregel is ondertussen al teruggedraaid, maar de betogingen blijven. 

"Het ongenoegen zit heel diep"

Robin Piron woont al vier jaar in een buitenwijk van de hoofdstad Santiago, maar hij werkt wel in het centrum, aan de universiteit. Hij was vrijdagmiddag aan het werk toen hij telefoon kreeg van zijn Chileense vrouw. "Ze zei dat ik zo snel mogelijk naar huis moest komen. Ze had gehoord dat er groot protest zou uitbreken op de metro", vertelt hij aan VRT NWS. "En het was inderdaad hevig. De metro is op een bepaald moment zelfs stil gelegd."

Bekijk hieronder de beelden van het protest en lees verder onder de video:

Videospeler inladen...

De hogere prijzen voor metroticketjes waren volgens Piron niet de échte reden van het protest. "Dat is enkel het topje van de ijsberg. Hier in Chili is er veel sociale ongelijkheid en daar is al jaren niets aan gedaan. De huidige regering had beloofd dat er meer jobs zouden komen en dat iedereen meer geld zou hebben, maar daar is nog niets van in huis gekomen. Het minimumloon hier is 400 euro. Voor de metro bestaat er geen abonnement, dus iedereen moet voor elke rit een ticketje kopen. Als je in een buitenwijk woont en je moet elke dag naar het centrum, dan ben je in een maand al minstens 40 euro kwijt enkel om naar je werk te gaan."

De regering en de media willen de focus leggen op het geweld, maar er zijn ook veel vreedzame protesten

"Het ongenoegen zit heel diep", zegt Piron. "De regering en de media hier willen de focus leggen op de plunderingen en het geweld van de demonstranten. Maar er zijn ook veel vreedzame betogingen. Volgens de regering worden de protesten gestuurd door bepaalde groeperingen, maar dat klopt niet. Iedereen veroordeelt het geweld, maar zowat de hele bevolking staat wel achter de protesten an sich. En die kunnen wel nog even aanhouden als er niets verandert."

(Lees verder onder de foto.)

AFP or licensors

"Ik denk dat het nog erger zal worden"

Eenzelfde geluid is te horen bij Sam Adriaens. Hij woont al negen jaar in Chili en leidt er een kleine onderneming. Ook volgens hem was de prijsstijging in de metro niet dé reden van het protest. "Het ging hier sowieso ontploffen. Het was een kwestie van tijd."

"De impact van deze protesten is enorm", zegt hij. "Mijn personeel geraakt niet op het werk omdat de metro verwoest is. De armen zullen nog armer worden. En eerlijk: ik denk dat het hier nog erger zal worden. De massa is te groot, ik denk niet dat de ordediensten ze in bedwang zullen kunnen houden."

Adriaens heeft begrip voor de betogers. "De mensen hebben er genoeg van. De rijken worden alsmaar rijker, de armen hebben het alsmaar moeilijker. Het is verschrikkelijk om al die vernielingen te zien, maar vreedzaam protest komt jammer genoeg niet in het nieuws. Met hun amok worden ze wel gehoord."

(Lees verder onder de foto.)

AFP or licensors

"Betogers beroven supermarkten"

"De regering treedt niet hard genoeg op tegen de betogers", zegt dan weer Sylvie Moerman. Zij heeft samen met haar Chileense man twee Belgische restaurants in het centrum van de hoofdstad. "Ik begrijp het protest wel. Het basisinkomen is laag en de politici zijn zakkenvullers. Maar de politie en het leger moeten feller reageren op de vernielingen. De betogers beroven supermarkten, ze maken kleine ondernemingen kapot, ze vernielen infrastructuur, winkels, auto's, enzovoort."

De protesten maken het voor Moerman moeilijk om nog goed te werken. "Onze leveranciers geraken er niet en ons personeel kan zich niet meer verplaatsen. Zelf probeer ik ver weg te blijven van het protest."

(Lees verder onder de foto.)

AFP or licensors

"Media tonen niet de werkelijkheid"

De Vlaams-Chileense Roxanne Figueroa Arriagada woont momenteel niet meer in Chili, maar heeft wel nog contact met haar familie ter plaatse. "Zij zeggen dat de media geen mooie vertaling van de werkelijkheid tonen", zegt ze in "De wereld vandaag" op Radio 1. "Op tv en in kranten ligt de focus op de vernielingen, maar er zijn ook heel wat vreedzame protesten. Veel mensen komen op straat om met potten en pannen lawaai te maken. De Chileense media doen hun werk niet goed."

De middenklasse in Chili is veel kleiner dan in Vlaanderen

"De middenklasse in Chili is veel kleiner dan in Vlaanderen", zegt ze. "Je hebt mensen die veel geld hebben en mensen die weinig geld hebben. De pensioenen zijn hier niet goed geregeld, de zorgsector is volledig geprivatiseerd, het onderwijs behoort tot de duurste van de wereld. Mensen zijn al heel lang verontwaardigd. Ze vinden dat ze te veel moeten afgeven voor zaken die de staat zou moeten regelen."

Beluister hieronder het gesprek met Roxanne Figueroa Arriagada in "De wereld vandaag" op Radio 1:

Bekijk hier het verslag uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen