Videospeler inladen...

Wie wil CD&V-voorzitter worden? Deze zeven kandidaten dienen zich aan

De verkiezing van een nieuwe voorzitter van CD&V is nog nooit zo open geweest als nu. Liefst zeven kandidaten hebben zich aangediend. We stellen ze aan u voor, in de volgorde waarop ze op de "kiesbrief" van de partij voorkomen.

Sammy Mahdi

De jongste kandidaat om voorzitter te worden is jongerenvoorzitter Sammy Mahdi (31) uit Vilvoorde. Hij wil het roer omgooien na het zware verlies van CD&V bij de verkiezingen van 26 mei, door de leden aan de basis van de partij meer te betrekken, al moeten de middenveldorganisaties ook hun rol blijven spelen.

Katrien Partyka

De enige vrouw in de race is de burgemeester van Tienen en Vlaams parlementslid, Katrien Partkyka (46). Volgens haar is CD&V een sterk merk dat nood heeft aan een duidelijkere en offensieve stijl. Ze vindt dat de partij veel meer moet uitgaan van de eigen sterkte, met "thema's die aan ons kleven", zoals de sociale zekerheid en de pensioenen. Ze wil dat doen door de lokale polsslag van de vele CD&V-voorzitters mee te nemen naar Brussel.

Raf Terwingen

De burgemeester van Maasmechelen, Raf Terwingen (47), wil meer macht geven aan de partijleden. Hij vindt de term partij wat achterhaald en wil tot een ledenbeweging komen, maar wel binnen een heel duidelijk christendemocratisch kader. Ook Terwingen wil de expertise van het lokale niveau doortrekken naar de partij. 

Vincent Van Peteghem

De burgemeester van De Pinte en Vlaams parlementslid, Vincent Van Peteghem (38), was de voorzitter van de groep van 12 die de verkiezingsnederlaag van de partij heeft geanalyseerd.  Hij wil het lokale succes van de partij doortrekken naar het regionale niveau door een sterke groep te vormen die een duidelijk verhaal heeft, goed communiceert en vernieuwt. CD&V moet een partij met gezond verstand en lef zijn die keuzes durft maken.

Christophe Vermeulen

De minst bekende kandidaat is wellicht advocaat en voormalig jongerenvoorzitter Christophe Vermeulen (37) uit Gent. De ambitie van Vermeulen is om van CD&V het eerste interactieve politieke platform van Vlaanderen te maken. Hij vindt dat het uitgangspunt van de partij het centrum moet zijn en dat die weer moet leren uitkomen voor de eigen mening. Vermeulen wil ook de banden met het klassieke middenveld  doorbreken.

Joachim Coens

De burgemeester van Damme en voorzitter van de haven van Brugge-Zeebrugge, Joachim Coens (53), wil de geregistreerde leden van CD&V mee de standpunten van de partij laten bepalen. Coens wil dat CD&V de motor wordt van een vernieuwing van het politieke bestel, dat gaat voor oplossingen en het geruzie en gehakketak achter zich laat.  Hij stelt zich kandidaat omdat hij niet aan de zijlijn wil blijven staan.

Walter De Donder

De ouderdomsdeken van de kandidaten is de burgemeester van Affligem, Walter De Donder (59). De Donder vindt dat CD&V de  tegenstellingen moet overstijgen door goed te luisteren, goed uit te leggen en nadien te beslissen. Hij wil dat doen op straat en online en wil zo samen met de leden de partij dynamiseren.

De partijleden kunnen van maandag 28 oktober tot zondag 17 november online of per brief stemmen. Zij kunnen hun stem ook uitbrengen op de provinciale gespreksavonden voor CD&V-leden, waar de kandidaat-voorzitters met elkaar en met de leden in debat gaan.

De bekendmaking van de verkiezingsresultaten is gepland op maandag 18 november. Indien geen enkele kandidaat de vereiste 50 procent van de stemmen haalt, dan volgt tussen 20 november en 5 december een nieuwe stemronde, maar dan uitsluitend met de twee best scorende kandidaten. De resultaten van die tweede ronde worden op vrijdag 6 december bekendgemaakt.

Luister ook naar deze podcast op:

Meest gelezen