Videospeler inladen...

Gentse gluurder krijgt 30 maanden met uitstel

Een man die stiekem beelden had gemaakt van twaalf vrouwen, heeft daar een voorwaardelijke straf voor gekregen. Hij mag ook 20 jaar geen werk doen waarbij hij met minderjarigen in contact komt.

De man maakte naaktbeelden van twaalf vrouwen, onder andere in de douches van het sportcomplex van de Gentse Hogeschool. Daar was hij jeugdtrainer bij een gevechtssportclub. Via een gat in de deur filmde hij de vrouwen in de kleedruimtes. Hij maakte ook foto's onder hun rok. Bij de slachtoffers waren twee meisjes van 16. De beelden verspreidde hij via het internet, op een Nederlands forum, met schunnige commentaren erbij.

Volgens de rechtbank toonde de man daarmee een onbetrouwbare, egoïstische en perverse ingesteldheid. Hij heeft de privacy, intimiteit en het veiligheidsgevoel van de vrouwen geschonden, zei de rechtbank. Want de beelden kunnen nog lang op internet blijven circuleren.

Toch krijgt de man een straf die volledig met uitstel wordt opgelegd. Dat wil zeggen dat de man niet naar de cel moet, zolang hij zich aan zijn voorwaarden houdt. Zo moet hij zich psychologisch laten begeleiden. De rechter hield er rekening mee dat de man zijn probleem erkende, dat hij in gesprek is gegaan met zijn slachtoffers, en dat hij een blanco strafblad heeft. Volgens de rechtbank heeft de man een schokeffect gekregen van de tijd die hij tijdens het onderzoek in de gevangenis heeft gezeten.

"De gevangenis zou geen oplossing zijn voor hem"

Twee van zijn slachtoffers, Myriam en Joke, waren op het proces aanwezig. Voor hen is het een goed vonnis: "Ik vind het geen goed idee dat Mike direct naar de gevangenis zou gaan, want dat is geen oplossing voor zijn probleem. Ik ben blij dat hij verder kan gaan met zijn leven, en dat hij aan zichzelf kan werken. 't Is niet dat alles plots goedgemaakt is, maar we kunnen het afsluiten", zegt Myriam. Joke vult aan: "Op het moment van die feiten was er weinig sociale controle in de club. Dus ik denk dat het voor hem belangrijk is om weer tussen de mensen te zijn en werk te hebben. Hij heeft het nu zelf in handen: als hij zich aan zijn voorwaarden houdt, gaat hij niet naar de gevangenis." "De gevangenis is geen oplossing voor mensen zoals Mike", voegt Myriam nog toe. "Daar zit je 23 uur per dag in je cel en krijg je geen kans om problemen op te lossen waar je mee zit. In zijn geval denk ik dat therapie een veel betere weg is om te gaan. Een mens komt niet beter uit de gevangenis dan hij erin gegaan is.

De twee vrouwen hebben de voorbije maanden een bemiddelingstraject gevolgd, waarbij ze een gesprek met de gluurder hebben gehad. Myriam is daar tevreden over: "In het begin was ik heel erg boos, ik wilde hem nooit meer zien of spreken. Maar na een tijdje wilde ik hem toch persoonlijk zeggen wat het voor mij betekend had, hoe groot die impact op mijn leven was. Mike stond ervoor open om dat te horen, en heeft ook kunnen zeggen dat hij intussen heeft ingezien hoe fout zijn gedrag was. Vroeger dacht hij dat het geen probleem was, zolang niemand merkte wat hij deed." Ook voor Joke deed het gesprek deugd: "Ik heb zelf kunnen zeggen hoe ik mij voelde en welke impact het op me had, en ik heb hem meer uitleg kunnen vragen. Het is de eerste keer dat ik met het gerecht in aanraking ben gekomen, maar ik ben wel heel tevreden over hoe deze zaak behandeld is. Alle diensten hebben zich erg professioneel en menselijk gedragen."

"Hij gaat dat verder goed doen"

Ook de advocate van de beklaagde, Sofie Vermeir, is tevreden met die uitspraak: “Hij kan ermee leven. Vooral de voorwaarde dat hij therapie moet blijven volgen, is belangrijk. Je mag het niet onderschatten, die man heeft een heel zware therapie ondergaan. De therapeute is heel ver met hem gegaan. Maar hij doet dat goed, hij gaat er nog regelmatig naartoe. Het was voor hem ook heel moeilijk om met de slachtoffers geconfronteerd te worden, maar hij heeft het gedaan. Een hechte vriendschapsband is natuurlijk niet meer mogelijk, maar ik denk dat de slachtoffers er vertrouwen in hebben dat hij het verder goed gaat doen.”

Tot voor kort was voyeurisme niet strafbaar in ons land, zolang er geen dwang of geweld werd gebruikt tegen de slachtoffers. Mensen die zonder dat ze dat wisten werden gefilmd, konden daar dus niets tegen beginnen. Begin 2016 is dat veranderd.

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" hier: 

Videospeler inladen...

Meest gelezen