Videospeler inladen...

Spotgoedkope chrysanten brengen sommige telers in de problemen

Het valt op dat chrysanten vaak spotgoedkoop zijn dit jaar: in supermarkten en tuincentra betaalt u soms niet eens 2 euro voor een pot chrysanten, bloemen die in de periode van Allerheiligen en Allerzielen vlot over de toog gaan. 

De supermarkten en tuincentra die de chrysanten aanbieden, kopen dikwijls grote aantallen bij de kwekers en maken op voorhand afspraken over de hoeveelheid bloemen die zullen worden afgenomen. Op die manier kunnen de kwekers scherpe prijzen aanbieden omdat ze zeker zijn van de verkoop.

Maar voor sommige kwekers brengen de chrysanten op deze manier niet veel meer op. "Wij zijn al 29 jaar bezig en in die periode is de prijs altijd hetzelfde gebleven", zegt kweker Dirk Talpe. "Het transport is heel duur geworden, de brandstof is duurder geworden en de kilometerheffing is erbij gekomen. Het probleem is dat we dat niet kunnen verhalen op onze klant zelf, mede door die heel lage prijzen van die discounters." Talpe heeft dan ook besloten er na dit jaar mee op te houden.

Meest gelezen