Video player inladen...

Japanse keizer Naruhito bestijgt nu ook officieel de "chrysanten troon"

Zes maanden na zijn ambtsaanvaarding bestijgt de nieuwe Japanse keizer Naruhito nu ook officieel de troon. Dat gebeurt via een shintoïstische ceremonie en een ceremonie op een oude troon in het keizerlijke paleis in de hoofdstad Tokio. 

Op 1 mei trad Naruhito tijdens een korte ceremonie in het paleis officieel aan als 126e keizer van Japan. Hij volgde zijn vader Akihito op die de dag tevoren was afgetreden. 

Nu, bijna een half jaar later, bestijgt Naruhito ook officieel de troon. Dat gebeurt volgens een eeuwenoude traditie en keizer en keizerin Masako zullen dan ook traditionele Japanse gewaden dragen. 

De ceremonie is van start gegaan in een shinto-tempel in Tokio waar keizer Naruhito rijst aanbiedt aan zijn keizerlijke voorouders en aan de goden van de hemel en de aarde. Op die manier vraagt hij om welvaart tijdens zijn regeerperiode die "Reiwa" (mooie harmonie) genoemd wordt. 

(Lees verder onder de foto)

's Middags zal de keizer officieel op zijn oude troon zitten in de "Matsu no ma", de mooiste zaal van het paleis. Die troon met de naam "takamikura" weegt niet minder dan acht ton en is 6,5 meter hoog. Hij is speciaal overgebracht uit het oude keizerlijke paleis in Kyoto, de vroegere keizerlijke hoofdstad van Japan. Die rijk versierde troon dateert uit 1915 en het is de vierde keer dat hij voor een kroning gebruikt wordt. 

Tijdens de ceremonie worden ook twee van de drie kroonjuwelen opnieuw overhandigd aan de keizer. Het gaat om het zwaard "Kusanagi no Tsurugi" en het jade juweel "magatama". Die zullen onder een doek worden aangeboden en zijn dus niet te zien.

(Lees verder onder de foto)

Archiefbeeld: keizer Naruhito.
Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved

Veel hoge gasten, maar parade komt later

In de zaal zullen hooguit dertig hoogwaardigheidsbekleders zijn, onder hen de Japanse premier Shinzo Abe en zijn regering. In andere zalen vlakbij zijn wel meer dan 2.000 hoge gasten uit bijna 190 landen aanwezig. Zij kunnen de plechtigheid volgen op grote schermen.  Voor ons land is dat koning Filip, voor Nederland koning Willem-Alexander. Frankrijk vaardigt ex-president Nicolas Sarkozy af en de Verenigde Staten minister van Verkeer Elaine Chao. Andere hoge gasten zijn de Britse prins Charles en de Chinese vicepresident Wang Qishan. 

(Lees verder onder de foto's)

Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved
Frankrijk vaardigt ex-president Nicolas Sarkozy af.
Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved

Keizer Naruhito zal vanop zijn troon een toespraak houden. Premier Abe zal hem dan bedanken, waarna het publiek de keizer kan begroeten. Ook voor keizerin Masako is er een troon voorzien. Wie er niet bij zijn, zijn de vroegere keizer Akihito en zijn vrouw Michiko en ook niet de 17-jarige dochter van de nieuwe keizer, Aiko, en andere minderjarige leden van de koninklijke familie.

Na afloop kleden keizer en keizerin zich om en rijden ze iets meer dan zes kilometer door Tokio in een open auto. Een officiële parade was gepland, maar is door het slechte weer met enkele weken uitgesteld. 

Bekijk hier de beelden van de ceremonie in de shinto-tempel in Tokio:

Video player inladen...

Herbekijk hieronder de reportage in "Het Journaal":

Video player inladen...

Meest gelezen