Meghan over de druk en de media-aandacht sinds haar huwelijk met Harry: "Nee, het gaat niet goed"

Meghan Markle, de vrouw van de Britse prins Harry, heeft in een tv-documentaire in haar kaarten laten kijken. Haar leven sinds haar huwelijk met Harry is een strijd, door de constante media-aandacht. "Ik heb echt geprobeerd me een stiff upper lip aan te meten als manier om ermee om te gaan, maar die strategie is enorm schadelijk. Ik had niet gedacht dat het makkelijk zou zijn, maar wel eerlijk." Ook prins Harry is openhartig: "Alles wat ik doe, herinnert mij aan mijn moeder. En de druk van de media, die brengt de slechtste herinneringen naar boven."

In de documentaire "Harry & Meghan": An African Journey" volgde de commerciële zender ITV prins Harry (35) en zijn vrouw Meghan Markle (38) tijdens hun recente tiendaagse rondreis door zuidelijk Afrika. Ze bezochten er heel wat goede doelen in verschillende landen. Ook hun 5 maanden jonge zoontje Archie was erbij. Het was hun eerste officiële koninklijke trip als gezin sinds zijn geboorte.

Journalisten Tom Bradby en Chris Ship hadden meermaals de kans om persoonlijke gesprekken te voeren met Harry en Meghan, wat leidde tot heel wat persoonlijke uitspraken van beide royals. Uitspraken waarin ze hun kwetsbaarheid tonen en moeilijke vragen niet uit de weg gaan. Meest opvallend is het interview van Bradby met Meghan in Johannesburg, Zuid-Afrika. De focus lag op haar beleving van een jaar waarin ze niet alleen trouwde met prins Harry (in mei 2018), maar ook moeder werd (in mei 2019). Een jaar waarin ze in de spotlights stond, nog méér dan voor haar huwelijk met Harry (ze was actrice, red).

"Stiff upper lip, een schadelijke strategie"

"Toen ik Harry leerde kennen, waren mijn Amerikaanse vrienden enthousiast, maar een Britse vriend waarschuwde mij: 'trouw niet met hem, de Britse tabloids zullen je leven verwoesten'. Als Amerikaanse kende ik die tabloids niet, en heel naïef, ik snapte het ook niet." Maar ze heeft de aandacht onderschat: het jaar sinds haar huwelijk met Harry was "moeilijk".

"Ik heb nooit gedacht dat het makkelijk zou zijn, maar ik dacht dat het tenminste fair zou zijn, eerlijk. En net dat is het deel dat heel moeilijk is." (...) "Ik heb geprobeerd om die Britse eigenschap van de stiff upper lip over te nemen (waarbij je geen emotie toont, red), als een manier om daarmee om te gaan", zegt ze. "Ik heb geprobeerd, echt geprobeerd, maar die strategie kan heel erg schadelijk zijn, in je binnenste zelf."

(tekst gaat voort onder de tweets)

De media-aandacht roept onvermijdelijk vergelijkingen op met Harry's moeder, prinses Diana, en de druk van de media waar zij onder leed. "Prins Harry is duidelijk heel bezorgd om jou en wil je beschermen van wat hij voelt dat zijn moeder moest meemaken", zegt Bradby. "Wat is de impact op je mentale en fysieke gezondheid van al die druk?"

"Elke vrouw, en al zeker als je zwanger bent, is kwetsbaar. Dus dat maakte het een gigantische uitdaging. En dan, als je een pasgeboren baby hebt, zeker als vrouw, dat is veel, echt veel. Dus dat komt er allemaal bovenop, bovenop het nieuwe moederschap, het leven als pasgetrouwd koppel."

Als reporter Tom Bradby vraagt hoe het met haar gaat, antwoordt ze: "Bedankt om dat te vragen, niet veel mensen vragen of het goed met me gaat. Maar het is een heel echt iets om mee om te gaan, achter de schermen." "Zou het juist zijn om te zeggen dan, dat het niet goed is? Dat het een strijd is?" Waarop Meghan na een korte stilte "ja" antwoordt.

(tekst gaat voort onder de tweet)

Prins Harry: "Ik wil geen herhaling van het verleden"

In Afrika bezochten Harry en Meghan goede doelen die ze een warm hart toedragen. Eén daarvan was The HALO Trust, die in Angola aan de slag is om landmijnen op te ruimen. Prins Harry wandelde er door een gedeeltelijk opgeruimd mijnenveld. In 1997, 22 jaar geleden, deed prinses Diana hetzelfde, ook in Angola. Voor Harry een ervaring die uiteraard ook heel wat media-aandacht kreeg, en niet alleen voor de zaak van vergeten landmijnen.

Aan de vooravond van het bezoek sprak Tom Bradby daarover met de Britse prins. "Alles wat ik doe, herinnert mij aan mijn moeder", zegt Harry. Maar de focus van de media op zijn leven als lid van de koninklijke familie, en de druk die dat met zich meebrengt, "betekent dat ik helaas ook aan de slechte dingen word herinnerd."

De herinneringen aan het overlijden van prinses Diana "zijn een wonde die altijd blijft opengaan." (...) "In deze familie, in deze rol, in dit werk: elke keer als ik een klik hoor, elke keer als ik een flits van een camera zie, brengt mij dat helemaal terug tot daar. In dat opzicht is de media-aandacht van nu de slechtste herinnering aan haar leven."

Bradby vraagt Harry of hij vreest dat zijn vrouw Meghan blootstaat aan dezelfde media-druk als zijn moeder. "Ik heb nu een familie om te beschermen, en ik zal mijn familie altijd beschermen. Dus alles wat mijn moeder meemaakte, en wat met haar gebeurde, dat is ongelofelijk belangrijk, elke dag. En dat is niet ik die paranoïde ben, dat is gewoon ik die geen herhaling van het verleden wil."

"Ruzie met William? Wij zullen altijd broers zijn"

In het interview verwees Harry ook naar verhalen in de Britse media als zouden hij en zijn broer William met elkaar overhoop liggen. "De meeste van die verhalen zijn uit het niets gecreëerd. We zien elkaar niet meer zo vaak als vroeger omdat we het zo druk hebben, maar ik hou oprecht veel van hem."

"Mijn broer en ik, wij hebben goede dagen en slechte dagen. We zijn broers. We zullen altijd broers zijn. We bewandelen verschillende wegen in ons leven nu, maar ik zal er altijd voor hem zijn, net zoals ik weet dat hij er altijd voor mij zal zijn."

Een groot deel van mijn werk bestaat erin om een moedig gezicht op te zetten. Maar voor mijn vrouw en mezelf zijn er heel wat zaken die kwetsen. Zeker wanneer de meeste daarvan gewoon niet juist zijn.

Prins Harry

Prins Harry kwam ook terug op zijn mentale gezondheid en de manier waarop hij met de druk op zijn leven omgaat: "Het is een constant managen. Ik dacht dat ik erdoor was, en toen kwam het allemaal terug. Dat is waar ik mee moet omgaan. Een groot deel van mijn werk bestaat erin om een moedig gezicht op te zetten. Maar voor mijn vrouw en mezelf zijn er heel wat zaken die kwetsen. Zeker wanneer de meeste daarvan gewoon niet juist zijn", verwijst hij naar de verhalen in de pers.

Rechtszaken tegen Britse tabloids

Aan het einde van hun reis door Afrika dienden prins Harry en Meghan klachten in tegen enkele Britse kranten. Ze slepen de krant Mail on Sunday voor de rechter omdat die in februari delen uit een persoonlijke brief van Meghan aan haar vader publiceerde. Volgens Harry en Meghan zijn de fragmenten uit hun context gerukt en enkel bedoeld om de lezers te misleiden.

Prins Harry publiceerde ook een brief waarin hij zijn hart uitstort over hoe de tabloids zijn vrouw hebben behandeld bij hun huwelijk, haar zwangerschap en de geboorte van Archie. "Helaas is mijn echtgenote een van de jongste slachtoffers van de tabloids die campagne voeren tegen individuen zonder na te denken over de gevolgen." (...)

"Ze hebben leugen na leugen gecreëerd ten koste van haar. (...) Voor deze mediakanalen is dit een spel, een spel dat we van bij het begin hebben geweigerd te spelen. Deze eindeloze propaganda eist een menselijke tol, zeker wanneer die doelbewust vals en kwaadaardig is."

"Mijn diepste angst is dat de geschiedenis zich zal herhalen. Ik heb gezien wat er gebeurt wanneer iemand van wie ik hou wordt gebruikt op een manier waarop ze niet langer als een echt mens wordt behandeld", verwijst hij naar Diana.

Ook de uitgevers van The Sun en The Daily Mirror hebben een klacht aan hun been. Wat de beschuldigingen inhouden is niet precies duidelijk, maar ze houden verband met het grote afluisterschandaal in de Britse pers dat al teruggaat tot begin jaren 2000. Journalisten hadden toen heel wat voicemailberichten van bekende mensen onderschept. Bij hen ook Harry en William.

Meest gelezen