"Parlement moet geheime deals met farmabedrijven kunnen inkijken": SP.A dient wetsvoorstel in

SP.A wil de geheime contracten inkijken die minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) heeft afgesloten met farmabedrijven om de nieuwste medicijnen terug te betalen. Dat schrijft Het Laatste Nieuws. De partij dient daarover een wetsvoorstel in. "Dat gaat over miljoenen euro's en geen enkele instantie kan dat controleren."

De minister van Volksgezondheid - in de regering in lopende zaken is dat Maggie De Block (Open VLD) - mag al langer geheime deals maken met farmabedrijven om de nieuwste medicijnen terug te betalen nog voor ze hier erkend zijn. 

"Het systeem is ingevoerd als uitzonderingsmaatregel", legt SP.A-Kamerlid Melissa Depraetere uit. "Als er een medicijn op de markt komt waarvoor nog geen terugbetaling mogelijk is, kan de minister een geheime deal sluiten met een farmabedrijf om dat toch te kunnen verkopen. Op zich is dat in een aantal gevallen wel een goede zaak, zolang dat een uitzonderingsmaatregel blijft."

Geen controle

En daar wringt het schoentje, zo zeggen Depraetere en haar partijgenoot Karin Jiroflée. Want er zijn de laatste jaren almaar van zulke deals gekomen. Volgens het Rekenhof staan ze intussen al voor een derde van de totale geneesmiddelenfactuur in ons land. 

Als er heel veel vragen zijn bij bepaalde medicijnen over hoeveel geld wij daar hebben ingepompt, moet het parlement daar inzage in krijgen
SP.A-Kamerlid Melissa Depraetere

"Maar het parlement kan niet controleren hoeveel geld daar precies naartoe gaat", stelt Depraetere. "Dat gaat over miljoenen euro's, een heel pak geld dus, maar geen enkele instantie heeft daar controle over. Ons wetsvoorstel wil dat veranderen." Volgens Depraetere "verstopt De Block zich achter die geheimhouding" wanneer daar vragen bij gesteld worden. 

"Wij zijn niet van plan om ieder geheim contract te gaan controleren. Maar als er heel veel vragen zijn bij bepaalde medicijnen over hoeveel geld wij daar hebben ingepompt, moet het parlement daar inzage in krijgen."

"Populistisch"

Minister De Block geeft toe dat het systeem onder druk staat en dat het dus aan herziening toe is. "Maar we mogen het kind niet met het badwater weggooien, want dan laten we heel veel patiënten in de steek."

Als we niks terugbetalen, betekent dat ook dat de betrokken patiënten misschien nog jaren moeten wachten

Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD)

Ze noemt de uitspraken van SP.A daarom "populistisch". "Dat er steeds meer geneesmiddelen via contracten worden terugbetaald, is geen keuze van de overheid. Nee, het is het gevolg van het feit dat er steeds meer behandelingen zijn die nieuwe patiënten kunnen helpen maar waar nog onzekerheid over bestaat."

"In zo'n situatie heb je twee keuzes: of we betalen niets terug tot er absolute zekerheid is. Maar dat betekent ook dat de betrokken patiënten misschien nog jaren moeten wachten of het medicijn zelfs helemaal niet krijgen omdat het bedrijf het onderzoek stopzet. Of je kan doen zoals we nu doen: we sluiten een tijdelijke overeenkomst zodat diezelfde patiënten wél al een behandeling krijgen en het bedrijf meer data kan verzamelen over de behandeling."

Meest gelezen