Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved

Farmabedrijven vermijden proces over verslavende pijnstillers in VS: "Er zijn nog zeker 2.600 zaken hangende"

In de Verenigde Staten hebben vier farmabedrijven een mogelijke veroordeling afgekocht in de crisis rond verslavende pijnstillers. Ze zijn met de aanklagers een schikking van 260 miljoen dollar overeengekomen en vermijden zo op het nippertje een eerste rechtszaak in de staat Ohio. In heel de VS worden meer dan 2.600 rechtszaken verwacht tegen de producenten van opioïden. Die krachtige pijnstillers werden te gemakkelijk voorgeschreven en hebben honderdduizenden Amerikanen verslaafd gemaakt aan drugs.

Net voor de start van de eerste rechtszaak in een monsterproces rond verslavende pijnstillers hebben vier farmaceutische bedrijven een schikking getroffen. 260 miljoen dollar gaan ze betalen om hun proces af te kopen. Het gaat om de Israëlische farmareus Teva Pharmaceuticals, producent van generische geneesmiddelen, en drie Amerikaanse geneesmiddelenverdelers.

De vier bedrijven worden ervan beschuldigd dat ze mee de drugscrisis in de VS hebben veroorzaakt. Meer dan 400.000 Amerikanen zijn in de laatste 20 jaar gestorven aan een overdosis drugs. Veel van hen raakten drugsverslaafd nadat hen jarenlang opioïden werden voorgeschreven. Daarbij werd er onvoldoende gewezen op de verslavende effecten.

"Mensen kregen zelfs na het trekken van een tand 10 tot 30 pijnstillers mee naar huis. Binnen de kortste keren waren ze verslaafd", vertelt Amerikacorrespondent Björn Soenens in "De Wereld Vandaag" op Radio 1.

"Als ze dan geen voorschrift meer kregen, dan konden ze die pillen niet meer betalen en schakelden ze over op goedkopere heroïne. Met alle gevolgen van dien."

Het geld moet dienen om deze drugscrisis op te lossen en te financieren, niet om bedrijven failliet te laten gaan

Björn Soenens, Amerikacorrespondent

De drugscrisis wordt beschouwd als de grootste bedreiging voor de volksgezondheid momenteel. "Er zijn miljoenen verslaafden, het is eigenlijk heel moeilijk om een beeld te vormen van hoe zwaar die crisis eigenlijk is", zegt Soenens. "Overal waar ik kom zijn er mensen die iemand kennen die overleden is aan een overdosis."

Een schikking van 260 miljoen dollar (zo'n 230 miljoen euro, red.) klinkt dan vrij laag. "Maar dit is eigenlijk de voorbode van een veel grotere schikking', zegt Soenens. "Er zijn nog meer dan 2.300 rechtszaken hangende. Die zijn allemaal gegroepeerd bij de rechter die ook de zaak vandaag moest behandelen. Volgens een topadvocaat van de klagende partij is er nu nog ongeveer een jaar nodig om een grote schikking uit de brand te slepen. Die zou dan tussen de 50 en 100 miljard bedragen."

"Dat geld moet dienen om meteen tot hulpverlening over te gaan. Men wil hier geen lange processen, men wil dat er snel geld wordt vrijgemaakt voor behandelingscentra en ontwenningsklinieken. De bedoeling is niet om bedrijven failliet te krijgen, maar om de crisis op te lossen en te financieren. Want die is zo onvoorstelbaar groot."

Beluister hieronder het volledige gesprek met Björn Soenens uit "De Wereld Vandaag":

Bekijk hier de toelichting van Björn Soenens in "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen