Regering keurt begroting gezondheidszorg niet goed, Riziv-partners boos: “Ziekteverzekering in onzekerheid gestort”

Er is grote onzekerheid over de terugbetaling van medische kosten vanaf 1 januari 2020. De federale regering heeft vandaag geweigerd het gezondheidsbudget voor volgend jaar goed te keuren. Daarover was een akkoord binnen het Riziv. Maar minister van Sociale Zaken Maggie De Block (Open VLD) verwerpt dat voorstel omdat er, volgens haar, te weinig aandacht was voor de patiënten. Iets dat door artsen, ziekenhuizen en ziekenfondsen wordt tegengesproken.

Consternatie vanochtend in de Algemene Raad van het Riziv: tijdens de jaarlijkse stemming over de gezondheidszorgbegroting voor volgend jaar heeft minister Maggie De Block zich namens de federale regering onthouden. 

“De patiënt staat centraal in onze gezondheidszorg. Dat moet je ook zien in de begroting, en dat was hier te weinig het geval: bijna alle nieuwe investeringen zouden naar structuren en zorginstellingen gaan, bijna geen enkele naar de patiënt zelf", motiveerde de minister haar beslissing. 

"Zo'n begroting konden en wilden wij niet goedkeuren als regering." Doordat de begroting werd afgekeurd, is de regering nu opnieuw aan zet in het begrotingsproces. Wanneer en hoe die een nieuwe stap zal zetten, is nog onduidelijk.

Onzekerheid

Het Verzekeringscomité van het Riziv, met daarin vertegenwoordigers van zorgverleners, zorginstellingen en ziekenfondsen, keurde twee weken geleden bijna unaniem een begrotingsvoorstel goed, ter waarde van 27,6 miljard euro.

Volgens de onderhandelaars uit het Verzekeringscomité voorzag het voorstel wel degelijk in maatregelen die de patiënten ten goede zouden komen, zoals een betere terugbetaling van de tandartsen en van revalidatie bij de kinesisten.

De overheid stort patiënten, zorgverleners en zorgvoorzieningen in een extreme onzekerheid.

Paul Callewaert, Algemeen Secretaris van de Socialistische Mutualiteiten

Door niet in te stemmen met het voorstel, zet de overheid het overlegmodel buiten spel, klagen de onderhandelaars in een gezamenlijke reactie. “De overheid stort patiënten, zorgverleners en zorgvoorzieningen in een extreme onzekerheid”, zegt Paul Callewaert van het socialistisch ziekenfonds. “Ze zijn aan het pokeren op de kap van de gezondheid van de patiënt.”

Callewaert legt uit wat die onzekerheid veroorzaakt: “Doordat er vandaag geen budget afgesproken is, zijn we niet in staat om nieuwe tariefafspraken te maken met de zorgverstrekkers, de kinesisten, de tandartsen, logopedisten, … Daardoor hebben de  patiënten geen zekerheid over wat ze zullen moeten betalen.

Meest gelezen