Videospeler inladen...

Speaker Bercow beslist: vandaag geen stemming in Britse parlement over brexitakkoord premier Johnson

Het Britse parlement zal ook vandaag niet stemmen over het brexitakkoord dat de Britse premier Boris Johnson vorige week met de Europese Unie heeft gesloten. Johnson wilde het akkoord vandaag opnieuw voorleggen aan het Lagerhuis, maar speaker John Bercow laat dat niet toe.

Vorige week donderdag sloot de Britse premier Boris Johnson een nieuw scheidingsakkoord met de Europese Unie. Een aanpassing van het akkoord dat zijn voorgangster Theresa May ooit sloot. A great new deal, noemde Johnson het. Afgelopen zaterdag zou het akkoord worden voorgelegd aan het Britse Lagerhuis, maar die stemming ging toen niet door.

Het Lagerhuis besliste namelijk dat Johnson eerst alle uittredingswetgeving bij het akkoord door het parlement moet laten goedkeuren, alvorens het akkoord zelf goedgekeurd kan worden. Het akkoord dat Johnson sloot, moet namelijk eerst in Britse wetten worden omgezet, alvorens de brexit een feit kan zijn. Omdat door die beslissing ook de deadline van 19 oktober niet gehaald werd, zag Johnson zich verplicht uitstel te vragen aan de Europese Unie. Wat hij zaterdag, op een omfloerste manier, ook deed.

Premier Johnson beloofde de wetgeving snel aan het parlement te zullen voorleggen, maar drong er toch op aan om vandaag al over het akkoord zelf te stemmen. Johnson gelooft namelijk dat hij voldoende stemmen zal krijgen en wil dat maar wat graag zo snel mogelijk bewezen zien.

Maar speaker John Bercow, de parlementsvoorzitter, laat een stemming vandaag niet toe. Daarvoor baseert hij zich onder meer op de parlementsregels, die stellen dat er niet twee keer over eenzelfde motie van de regering (het voorleggen van het akkoord) gestemd kan worden. "De motie van vandaag is in wezen dezelfde als de motie die het Lagerhuis zaterdag al heeft besproken", zei Bercow, "en ook de omstandigheden zijn niet veranderd."

Wanneer dan wel?

Wanneer er dan wel over het brexitakkoord gestemd zal worden, is nog niet duidelijk. Mogelijk volgen er de komende dagen wel een of meer stemmingen over de uittredingswetgeving. Pas daarna komt het akkoord zelf aan bod. Volgens Bercow is er in elk geval nog genoeg tijd voor de regering om het akkoord nog vóór eind oktober goedgekeurd te krijgen. Op 31 oktober wil Boris Johnson zijn land uit de Europese Unie halen.

Videospeler inladen...

Meest gelezen