Jonas Hamers / ImageGlobe

Test-Aankoop: "De grootste zorg van de farma-industrie is om zoveel mogelijk geld te verdienen"

De sociale zekerheid komt steeds meer onder druk te staan door de soms exuberante prijzen voor geneesmiddelen. Dat zegt Simon November van Test-Aankoop in "De wereld vandaag". "De grootste zorg van de farma-industrie is om zoveel mogelijk geld te verdienen, en niet zozeer de gezondheid van de mensen". 

Vanmiddag was er een hoorzitting in de Commissie Volksgezondheid van de Kamer waar het onder andere ging over prijsafspraken tussen twee farmabedrijven. Dat soort afspraken zou de sociale zekerheid bijna een half miljard euro gekost hebben. 

"De sociale zekerheid wordt steeds meer onder druk gezet om de exuberante prijzen die de farmabedrijven vragen voor hun geneesmiddelen te blijven ophoesten", zegt November. "Dat is niet meer haalbaar. Daarom hebben wij verschillende klachten ingediend bij de Belgische Mededingingsautoriteit."

Een groot probleem in het hele dossier is het gebrek aan transparantie, zegt November. "De farma-industrie is niet transparant over de prijszetting. Men schermt altijd met de hoge kosten van onderzoek en ontwikkeling, maar hoe dat juist in mekaar zit, dat weet niemand. Er wordt een bepaalde prijs gevraagd en daar zit een enorme winstmachine achter, we weten niet wat de werkelijke kosten zijn". 

De onderhandelingen van minister De Block met de farma-industrie zijn geheim

"Minister van Volksgezondheid Maggie De Block voert onderhandelingen met de farma-industrie om bijkomende kortingen te krijgen, maar die overeenkomsten zijn geheim zodat we niet weten welke kortingen er gegeven worden", zegt November. "Die onderhandelingen werden destijds in het leven geroepen voor uitzonderlijke situaties, maar worden nu bijna standaard gebruikt. 

"Het zou beter zijn om op Europees niveau onderhandelingen te voeren met de farma-industrie omdat je zo meer gewicht in de schaal kan leggen. België voert die onderhandelingen momenteel samen met Nederland, Luxemburg en Oostenrijk, maar het is veel beter dat op een grotere schaal te zien", stelt November. 

"Wij vragen ook een meer actieve rol van de mededingingsautoriteiten in de verschillende lidstaten. Wij hebben bij de Belgische Mededingingsautoriteit meerdere klachten ingediend, maar ze zou ook pro-actiever kunnen zijn. We zijn dan ook blij dat de autoriteit in haar rapport schrijft dat de farma-industrie een prioriteit zou worden."

Beluister hieronder het hele gesprek met November in "De wereld vandaag":

Meest gelezen