Thaise koning neemt alle titels en onderscheidingen af van zijn officiële minnares

Volgens een mededeling van het koninklijk paleis in Bangkok verliest de "koninklijke edele gemalin" Sineenat Wongvajirapakdi al haar officiële en militaire titels en onderscheidingen. De 34-jarige vrouw was pas eind juli benoemd tot officiële tweede vrouw van koning Maha Vajiralongkorn. Het gaat dus niet om koningin Suthida.

Volgens een mededeling van het paleis heeft Wongvajirapakdi "de gedragscode voor het hof overtreden en is ze niet loyaal geweest". Ze zou te "ambitieus geweest zijn en gepoogd hebben om zich op het niveau te stellen" van eerste vrouw en koningin Suthida. Volgens de officiële mededeling zou ze zich overigens ook verzet hebben tegen de verheffing van haar rivale Suthida tot koningin eerder dit jaar. 

Daarom verliest ze nu al haar officiële en militaire titels en onderscheidingen. Het is niet duidelijk of er ook juridische vervolging van de vrouw komt, want dit komt akelig in de buurt van majesteitsschennis en daarop staan zware straffen in Thailand. (Lees verder onder de foto).

Wongvajirapakdi volgde eerder een opleiding tot piloot in Duitsland.

De 34-jarige vrouw was op 28 juli verrassend benoemd tot "Chao Khun Phra" of "koninklijke edele gemalin". De facto werd ze zo de officiële bijvrouw van koning Maha Vajiralongkorn, die eerder getrouwd is met koningin Suthida. Maha Vajiralongkorn is dit voorjaar officieel gekroond tot koning van Thailand nadat hij eind 2016 zijn vader Bhumibol was opgevolgd. 

Het was de eerste keer sinds 1921 dat een Thaise koning officieel een tweede vrouw nam. Sineenat Wongvajirapakdi kwam uit het leger, was eerst verpleegster, maar daarna expert in "jungle warfare" en was ook piloot in de Thaise luchtmacht. Ze had de titel van generaal en maakte deel uit van de lijfwacht van de koning.

Koning Maha Vajiralongkorn en zijn bijvrouw Sineenat Wongvajirapakdi deze zomer.

Meest gelezen