Videospeler inladen...

Verkiezingen Zwitserland: Groenen winnen, rechtse SVP blijft grootste partij

De twee groene partijen zijn de grote winnaars van de parlementsverkiezingen in Zwitserland. Alle andere belangrijke partijen, waaronder de rechts-populistische SVP/UDC, delen in de klappen. 

De twee milieupartijen gaan er stevig op vooruit: de Groenen gaan van 11 naar 28 zetels en de Groene Liberalen gaan van 7 naar 16. Klimaatverandering was een belangrijk thema bij deze verkiezingen. Samen zijn de twee groene partijen goed voor 21 procent van de stemmen, een gecombineerde winst van 9,3 procent.

De rechts-populistische anti-migratie partij SVP/UDC moet 3,8 procentpunt inleveren, maar blijft met 25,6 procent van de stemmen wel de grootste partij. De partij, die in 2015 een recordaantal zetels haalde tijdens de Europese vluchtelingencrisis, komt uit op 53 van de 200 zetels in het parlement, een verlies van 12 zetels. 

De sociaaldemocraten eindigden met 39 zetels (-4) en de liberalen kregen er 29 (-4). De christendemocraten (PDC/CVP) eindigen op 11,4 procent en wordt zo voorbijgestoken door de Groenen.

In december kiezen de beide kamers van het parlement de regering. Belangrijke kwesties worden direct aan kiezers voorgelegd in referendums.

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" hier: 

Videospeler inladen...

Meest gelezen