Videospeler inladen...

Vlaamse "brexit taskforce" zet zich schrap: "Dit gaat sowieso een impact hebben"

De Vlaamse regering wil de ontwikkelingen rond de brexit zo nauw mogelijk opvolgen en niets aan het toeval overlaten. Daarom zijn de bevoegde Vlaamse ministers en vertegenwoordigers van enkele economische sectoren vanochtend bijeengekomen in de "brexit taskforce" om een stand van zaken op te maken. "We moeten alert zijn."

Het is afwachten of de Britse premier Boris Johnson zijn brexit-deal met Europa vandaag of de komende dagen door het Britse parlement krijgt. Vanuit Vlaanderen worden de brexit-ontwikkelingen in elk geval met argusogen gevolgd. 

Elk scenario heeft een mogelijke impact op onze economie. Als er een brexit komt zonder akkoord met de Europese Unie - een zogenaamde "no deal" - gaat het om 2,5 procent van het bruto binnenlands product (bbp of de totale waarde aan goederen en diensten die in ons land geproduceerd zijn) en staan 28.000 jobs op het spel. Maar ook in het scenario mét een deal, kan het bbp nog altijd een klap krijgen van 1,8 procent.

Compensatie vragen

Om Vlaanderen zo goed mogelijk voor te bereiden op alle mogelijke scenario's heeft de kerngroep van de Vlaamse "brexit taskforce" vanochtend de koppen bij elkaar gestoken. Minister-president Jan Jambon (N-VA) en de ministers Hilde Crevits (CD&V) en Lydia Peeters (Open VLD) hebben samengezeten met de sectoren en beleidsdomeinen (havens, logistiek, visserij) die het eerst en het zwaarst getroffen zullen worden door een eventueel no deal scenario.

Hopelijk kunnen we snel werk maken van een zo ambitieus mogelijke toekomstige relatie met het VK

Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA)

Tijdens het overleg werden de genomen maatregelen overlopen. Er was ook een rondetafelgesprek met als doel "mogelijke bezorgdheden en tekortkomingen te identificeren".

"Hopelijk kunnen we snel werk maken van een zo ambitieus mogelijke toekomstige relatie met het VK. Ik blijf er bij de andere EU-lidstaten en instellingen op aandringen compenserende maatregelen te voorzien voor de economieën die, zelfs in het geval van een deal, het zwaarst door brexit getroffen worden", zo zei minister-president Jan Jambon na afloop.

Begeleiding op maat

Volgens minister van Economie Hilde Crevits heeft Vlaanderen een pakket maatregelen klaar. "Maatregelen op economisch vlak, op gebied van jobs en voor onze landbouw en visserij. 45 adviseurs bij het Vlaams Agentschap voor Innoveren en Ondernemen (VLAIO) zijn paraat via brexit@fitagency.be om onze ondernemingen te ondersteunen, er is voorzien in begeleiding op maat en financiële steun."

Ook op logistiek vlak wil Vlaanderen inspelen op de brexit-ontwikkelingen. "We moeten alert zijn, ongeacht het scenario. Dit gaat sowieso een impact hebben op de werking van de havens en op ons vervoer van en naar het VK. We willen niet buitenspel staan. We hebben een noodplan en communicatiestrategie klaar met betrekking tot de verschillende verkeersscenario's en ook kunnen we anticiperen op mogelijke problemen op zee binnen de visserijsector", zegt minister van Mobiliteit Lydia Peeters.

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" hier: 

Videospeler inladen...

Meest gelezen