Helft minder gezinnen afgesloten van het drinkwaternet

De Vlaamse drinkwatermaatschappijen hebben vorig jaar 920 gezinnen afgesloten van het drinkwaternet. Dat zijn er ruim de helft minder dan in 2017, meldt Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA). Tegelijk is het aantal afbetalings­plannen voor mensen die hun drinkwaterfactuur niet kunnen betalen bijna verdubbeld, naar meer dan 60.000. 

Vorig jaar werd bij 920 Vlaamse klanten het drinkwater afgesloten, omdat ze hun facturen niet betaald hadden. Het jaar daarvoor, in 2017, gebeurde dat nog bij een kleine 2000 klanten. Een stevige daling dus. 

Volgens minister van omgeving Demir komt dat onder meer doordat er meer afbetalingsplannen werden opgestart: "Het aantal afbetalingsplannen is sinds 2012 sterk gestegen van 34.396 naar 62.646. Dat wil zeggen dat steeds meer sociaal zwakkeren effectief geholpen worden in de beheersing van hun betalingsproblemen. Een goede zaak.”

Slimme meter

In de toekomst moet het aantal gezinnen dat zonder drinkwater wordt gezet nog meer dalen, door de introductie van de slimme watermeter. “Die is niet alleen belangrijk om snel lekken te detecteren, hij helpt gezinnen ook om hun waterverbruik beter op te volgen en te beheren, en dus ook bewuster om te gaan met water en de kostprijs daarvan. Het water afsluiten zou alleen nog mogen gebeuren bij fraude", zegt minister Demir.

Op termijn zou het ook mogelijk worden om via die slimme watermeter het aantal liter water per dag te beperken.

Meest gelezen