Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

Woedende Koerden gooien met stenen naar Amerikaanse troepen die Syrië verlaten

In het oosten van Syrië tonen Koerdische burgers hun ongenoegen over de onverwacht snelle aftocht van Amerikaanse troepen. Intussen trekken Syrisch-Koerdische milities zich terug uit een deel van de "veiligheidszone" die het Turkse leger langs de grens in Syrië wil installeren.

In een video van een Koerdisch persagentschap is te zien hoe burgers stenen en aardappelen gooien naar een Amerikaans konvooi dat door de stad Qamishli, in het noordoosten van Syrië, rijdt. Er werd ook gescholden op de Amerikaanse troepen. 

Amerika loopt weg, net zoals ratten

Een boze Syrische Koerd voelt zich verraden door de Amerikaanse aftocht.

Qamishli -dat deels in handen is van de troepen van de Syrische leider Bashar al-Assad en deels van de Syrische Koerden- valt buiten de "veiligheidszone" die het Turkse leger en zijn bondgenoten in Syrië willen uitbouwen, maar de woede over het "Amerikaanse verraad" is er niet minder om. 

Op bevel van president Donald Trump worden de VS-troepen uit Noordoost-Syrië -ongeveer een duizendtal- weggetrokken. Ze zullen naar buurland Irak gaan waar ze volgens het Pentagon de "strijd tegen de terreurgroep IS zullen voortzetten". Vandaag is een kolonne van 70 militaire voertuigen vanuit Syrië de grens met Irak overgereden.

Toch lijkt de VS geen haast te maken met de volledige aftocht uit Syrië. Volgens minister van Defensie Mark Esper zullen er nog een tijdlang Amerikaanse troepen blijven om samen met de Koerden de olievelden in het oosten van Syrië te beveiligen en uit de greep van IS te houden. (Lees verder onder de video).

Videospeler inladen...

Syrische Koerden verlaten de grensstreek

Gisteren hebben de Syrische Koerden de stad Ras al-Ain op de grens met Turkije ontruimd. Dat gebeurt in uitvoering van een staakt-het-vuren dat Turkije eerder met de Verenigde Staten was overeengekomen. (Lees verder onder de foto).

Syrische vluchtelingen in een kamp nabij de Noord-Iraakse stad Mosul.
Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

Volgens een woordvoerder van de Koerden zullen zij zich aan die afspraak houden en een "veiligheidszone" van 120 kilometer lang en 30 kilometer breed ontruimen. De Syrische Koerden willen wel dat er een internationaal controlemechanisme komt om Koerdische burgers in dat gebied te beschermen. Gevreesd wordt dat vooral de pro-Turkse Syrische rebellen de Koerden zouden viseren. Eerder hadden die ook al wreedheden begaan tegen Koerdische, maar ook tegen jezidische en christelijke minderheden in het grensgebied. 

Zowel de Turken als de Koerden beschuldigen elkaar overigens van schendingen van het bestand. Zo zou er opnieuw een Turkse militair gedood zijn. Het bestand zou morgenochtend aflopen. 

Meest gelezen