Opnieuw inwoners voor gezinswoningen 127bis: nu voor gezinnen met volwassen kinderen

In de gezinswoningen in het gesloten centrum 127bis van Steenokkerzeel, zullen voortaan gezinnen met meerderjarige kinderen opgesloten kunnen worden. Dat zegt het kabinet van ontslagnemend Open Vld-minister van Asiel en Migratie De Block. In het centrum verblijven asielzoekers die definitief afgewezen zijn en dus het land moeten verlaten. De woningen waren bedoeld voor gezinnen met minderjarige kinderen, maar de Raad van State had die opsluiting verboden. 

Sinds september vorig jaar stonden de gezinswoningen in het geslotencentrum 127bis in Steenokkerzeel helemaal leeg. De Dienst Vreemdelingenzaken sloot er uitgeprocedeerde gezinnen met jonge kinderen op, gezinnen die dus defintief waren afgewezen en ons land moesten verlaten. Het ging om gezinnen waarvan gevreesd werd dat ze anders zouden onderduiken in de illegaliteit.

Maar verschillende kinder- en mensenrechtenorganisaties stapten naar de Raad van State tegen de opsluiting van de jonge kinderen. De Raad van State sprak zich niet uit over de opsluiting van jonge kinderen tout court, maar gaf hen wél gelijk. Volgens de Raad werden de kinderen er te lang blootgesteld aan extreme geluidsoverlast door de ligging naast de luchthaven van Zaventem.

Lees verder onder de foto:

Jonge kinderen weken blootstellen aan de geluidsoverlast van de luchthaven, kan niet volgens de Raad van State.

De Dienst Vreemdelingenzaken zal de woningen nu openstellen voor gezinnen met volwassen kinderen, aangezien de Raad van State zich enkel uitsprak over minderjarige kinderen. Intussen worden gezinnen met minderjarige kinderen dus nooit helemaal opgesloten. Er zijn wel alternatieven, zoals strikte voorwaarden opleggen. "Zo kunnen de kinderen bijvoorbeeld naar school blijven gaan, maar is de familie nog steeds verplicht een terugkeertraject te volgen", zegt ontslagnemend Open Vld-minister van Asiel en Migratie De Block. Volgens het kabinet is volledige opsluiting altijd het laatste redmiddel. 

Meest gelezen