De contouren van de Akagi zijn links op de foto duidelijk te zien.
AP

Wrak van het Japanse vliegdekschip Akagi ontdekt nabij Midway: ommekeer in de oorlog in de Stille Oceaan

Onderwaterarcheologen hebben in de Stille Oceaan het wrak van het Japanse vliegdekschip "Akagi" gevonden. Dat is in juni 1942 tijdens de historische zeeslag nabij Midway tot zinken gebracht door Amerikaanse bommenwerpers. De slag bij Midway betekende het einde van de Japanse expansie in de Stille Oceaan in de Tweede Wereldoorlog.

Het wrak van de Akagi werd gevonden op meer dan 2.000 kilometer ten noordwesten van de Amerikaanse marinebasis Pearl Harbor op Hawaï en ligt op een diepte van 5.490 meter. (Lees verder onder de foto).

De onbemande duikboot van Vulcan Inc. die het wrak van de Akagi gevonden heeft.
AP

Het vaartuig is opgemerkt door de sonar van een onbemande duikboot van Vulcan Inc. het bedrijf van de vorig jaar overleden medestichter van Microsoft, Paul Allen. Het wrak staat rechtop en op de beelden is te zien dat een deel van het dek verwoest is, wellicht door de impact van bommen.

Vorige week werd in de omgeving ook het wrak van de "Kaga" ontdekt, dat andere Japanse vliegdekschip dat tijdens de slag om Midway door de Amerikanen tot zinken werd gebracht. Vulcan Inc. hoopt nu ook de schepen die tijdens die slag gezonken zijn, terug te vinden. Er zijn geen plannen om de wrakken te bergen.

Midway, ommekeer in de Stille Oceaan

De slag bij Midway vond in juni 1942 plaats, amper zes maanden na de Japanse verrassingsaanval op de Amerikaanse marinebasis van Pearl Harbor in december 1941. Met een gelijkaardige aanval wou de Japanse keizerlijke marine de VS een tweede zware klap toebrengen die het Amerikaanse moreel moest breken. (Lees verder onder de foto).

De Akagi voor de slag bij Midway.

Concreet wilde Japan de Amerikaanse vliegdekschepen in een val lokken in de buurt van het atol Midway, in het midden van de Stille Oceaan. Dit keer ging de verrassing niet door: de Amerikanen hadden de Japanse communicatie deze keer onderschept en zetten zelf een val op.

Tussen 4 en 7 juni 1942 woedde nabij Midway een bloedige slag waarbij Amerikaanse en Japanse vliegtuigen en schepen elkaar te lijf gingen. De Amerikanen verloren het vliegdekschip USS Yorktown, maar Japan verloor niet minder dan vier vliegdekschepen: de Akagi, Kaga, Soryu en Hiryu. Er sneuvelden 300 Amerikanen en 2.000 Japanners. De Japanse marine zou dat verlies van die vliegdekschepen niet meer kunnen goedmaken en verloor bij Midway haar offensieve capaciteit. Vanaf toen gingen de geallieerde troepen in de Stille Oceaan in de aanval.

Meest gelezen