Videospeler inladen...

350 bewakers voeren actie voor de NAVO, hinder op de luchthaven van Zaventem

Aan het hoofdkwartier van de NAVO in Brussel hebben rond 6 uur vanmorgen zo'n 350 bewakingsagenten verzameld. Ze voerden actie, omdat de onderhandelingen over een nieuwe cao muurvast zitten. Door het protest was er ook hinder op de luchthaven van Zaventem. "Wachttijden aan de controle van de handbagage liepen op het hoogtepunt op tot één uur", meldt de luchthaven.

De bewakingssector voert vandaag actie, omdat de onderhandelingen over een nieuwe cao muurvast zitten. "De koopkracht, de kwaliteit van de arbeid en de vergoeding van de flexibiliteit zijn de drie grootste struikelblokken", zegt Koen Maertens van het ABVV aan VRT NWS. De vakbonden vinden wat nu op tafel ligt onvoldoende. "De mensen zijn het kotsbeu", klinkt het.

De vakbondsactie veroorzaakte ook verkeershinder. Volgens de Brusselse politie was het rondpunt bij de NAVO een tijdje afgesloten en was er daardoor hinder op de Leopold III-laan.

Lees verder onder de foto:

Eén uur aanschuiven op de luchthaven

Doordat de bewakingsagenten verzamelden aan de NAVO, dreigde er een tekort bij bedrijven waar de agenten nodig zijn voor de veiligheid. Zo was er hinder op de luchthaven van Zaventem. De luchthaven riep passagiers op om op tijd te komen. Dat wil zeggen: minstens 2 uur op voorhand voor een Europese vlucht, 3 uur op voorhand voor een transcontinentale vlucht.

Door de actie van de bewakingsagenten liep de wachttijden bij de security screenings op. Rond 7 uur was het een uur aanschuiven voor de controle van de handbagage, laat een woordvoerder van de luchthaven weten aan VRT NWS. Brussels Airport benadrukt dat de meeste hinder sinds 10 uur opgelost is, omdat dan het leeuwendeel van de vluchten vertrokken is. De vakbondsactie eindigde trouwens rond 9 uur.

Er staat morgen nieuw overleg gepland. Als dat niets oplevert, sluiten de bonden nieuwe acties niet uit. Mogelijk zou dat zelfs op de luchthaven kunnen zijn. Volgende week begint de herfstvakantie, wat traditioneel een drukke periode is op de luchthaven. De Beroepsvereniging van Bewakingsondernemingen (BVBO) hoopt dat het niet zover komt. "We willen onderhandelen in een sereen klimaat", klinkt het bij Jan Cappelle van de BVBO.

Volgens Cappelle hebben de vakbonden de sleutel in handen en is wettelijk geen loonsverhoging mogelijk van meer dan 1,1 procent. "Het is aan de werknemersorganisaties om hun prioriteiten te laten kennen. Willen ze meer brutoloon of hogere premies."

VRT-reporter Yves Borms is op de luchthaven van Zaventem. Herbekijk hier zijn analyse:

Videospeler inladen...

Meest gelezen