Aanslag Joods Museum: bijna 1 miljoen euro schadevergoeding voor slachtoffers

Mehdi Nemmouche en Nacer Bendrer, die beiden veroordeeld werden voor de aanslag op het Joods Museum, moeten de slachtoffers van die aanslag een schadevergoeding van 985.000 euro betalen. Dat heeft het hof van assisen in Brussel beslist.

Mehdi Nemmouche en Nacer Bendrer, die veroordeeld werden voor de aanslag op het Joods Museum in Brussel, moeten de slachtoffers van die aanslag een schadevergoeding van om en bij de 985.000 euro betalen. Dat heeft het Brusselse assisenhof vandaag beslist.

Bij de schietpartij kwamen vier mensen om het leven: een Israëlisch koppel en twee museummedewerkers. Verschillende familieleden krijgen nu een schadevergoeding toegewezen. Het Joods Museum zelf krijgt een schadevergoeding van 50.000 euro. 

Als de verenigingen van slachtoffers van het terrorisme zich geen burgerlijke partij kunnen stellen, dan dreigt dat voor problemen te zorgen op het proces over de aanslagen van 22 maart

Guillaume Lys

De Franse vereniging Association Française des Victimes du Terrorisme (AFVT), die de belangen behartigt van slachtoffers van terrorisme, had zich ook burgerlijke partij gesteld. Maar de organisatie kreeg geen schadevergoeding toegekend. De beslissing werd door de advocaat van de vereniging op gemengde gevoelens onthaald. "Wij wilden de stem van de slachtoffers van het terrorisme laten horen op dit proces en dat werk is geslaagd", zegt meester Guillaume Lys. "Maar laat dit ook een oproep zijn naar de politieke verantwoordelijken. Als de verenigingen van slachtoffers van het terrorisme zich geen burgerlijke partij kunnen stellen op dit soort processen, dan dreigt dat voor problemen te zorgen op het proces over de aanslagen van 22 maart."

Levenslang

In maart werd Mehdi Nemmouche veroordeeld tot levenslang voor de aanslag op het Joods Museum, nu bijna vijf jaar geleden. Mededader Nacer Bendrer kreeg 15 jaar celstraf. Nemmouche wordt beschouwd als de man die de vier slachtoffers in het museum neerschoot terwijl Bendrer beschouwd wordt als de man die hem de wapens leverde die bij die aanslag gebruikt werden. 

Meest gelezen