© Stockbroker - www.belgaimage.be

Termijn voor abortus optrekken naar 18 weken? "Goed idee. En nee, aantal abortussen zal daardoor niet stijgen" 

Wordt de termijn waarin iemand een abortus kan laten uitvoeren straks opgetrokken van 12 naar 18 weken? Open VLD is alvast voorstander, en ook enkele andere politieke partijen sluiten zich daarbij aan. "Een goed voorstel", vindt Carine Vrancken, voorzitter van een vereniging van abortuscentra. "En nee, het aantal abortussen zal niet stijgen als de termijn langer wordt. Niemand wil langer zwanger rondlopen als je weet dat je die zwangerschap wil afbreken."

In ons land worden elke dag 55 abortussen uitgevoerd. Jaarlijks zijn dat er 20.000. Dat lijkt misschien hoog, maar België heeft een van de laagste abortuscijfers ter wereld. "We moeten ons daar niet over verwonderen. We zijn een rijk land, hebben een grote gelijkheid, het taboe rond seksualiteit is laag, anticonceptie is heel toegankelijk en we geloven erg in verantwoord ouderschap. Dat is de voedingsbodem voor een laag abortuscijfer", vertelt Carine Vrancken van vzw Luna, een vereniging van abortuscentra in ons land. 

Een termijn van 18 weken, een goed idee?

Vandaag ligt de termijn om een abortus te laten uitvoeren in ons land op 12 weken. "En slechts een kleine minderheid van de vrouwen die een zwangerschap wil afbreken, is verder dan die termijn. Het gaat om 400 à 500 vrouwen. Een kleine groep dus, maar voor die mensen is het een hele moeilijke en stresserende situatie. De ongewilde zwangerschap kan niet meer afgebroken worden in België. De enige oplossing is dan een ongewenst kind of de zwangerschap afbreken in het buitenland. Maar dat is vaak een schrijnende oplossing."

De enige oplossing na 12 weken is dan een ongewenst kind of de zwangerschap afbreken in het buitenland

Carine Vrancken - vzw Luna

En dus is Vrancken een voorstander van het voorstel om de termijn op te rekken tot 18 weken. "Het mag voor ons zelfs naar 24 weken gaan, zoals in Nederland. We moeten ons afvragen: wie is diegene die de meest zinvolle, verantwoorde beslissing kan nemen? Volgens ons is dat de vrouw die zwanger is en die voor zichzelf heeft beslist dat ze geen of niet nog een kind kan krijgen."

Risico op méér abortussen?

Stel dat die termijn effectief op 18 weken komt, zal het aantal abortussen daardoor stijgen? "Nee", klinkt het heel stellig bij Vrancken. "Iemand die ongewild zwanger is, wil die zwangerschap gisteren afgebroken hebben en niet morgen. Niemand is zich meer bewust van de duur van een zwangerschap dan een ongewild zwangere vrouw. Dus niemand wil langer zwanger rondlopen in de wetenschap dat de zwangerschap afgebroken zal worden. Dat risico bestaat niet."

Iemand die ongewild zwanger is, wil die zwangerschap gisteren afgebroken hebben en niet morgen

Carine Vrancken - vzw Luna

Vrancken verwijst opnieuw naar Nederland waar de wettelijke termijn op 24 weken ligt. "Van alle zwangerschapsafbrekingen in Nederland wordt 6 procent afgebroken boven de 12 weken. Dit toont aan dat vrouwen echt niet langer gaan wachten."

Herbeluister hier het gesprek in "De wereld vandaag":

Meest gelezen