AFP or licensors

Na premier Netanyahu krijgt nu uitdager Benny Gantz de kans om een nieuwe Israëlische regering te vormen

Benny Gantz, de grote uitdager van de huidige Israëlische premier Benjamin Netanyahu, zal morgen aangeduid worden als formateur van een nieuwe regering. Dat heeft het kantoor van de Israëlische president Reuven Rivlin bekendgemaakt. Gisteren gaf Netanyahu zijn formatieopdracht terug.

Bij de laatste verkiezingen kwamen de Likoed van huidig premier Netanyahu en de Blauw-witte coalitie van voormalig stafchef Benny Gantz ongeveer gelijk uit de strijd. Netanyahu kreeg echter de voorkeur om een nieuwe regering te vormen.

Netanyahu probeerde een brede regering van nationale eenheid op de been te brengen, mét de coalitie van Gantz dus. Maar volgens Netanyahu weigerde Gantz elke toenadering. Netanyahu zag zich daarom genoodzaakt om zijn formatieopdracht terug te geven aan president Rivlin.

De president zal daarom Gantz benoemen tot formateur. Dat gebeurt officieel pas morgen, maar het nieuws werd al bekendgemaakt. Ook Gantz wil naar verluidt een grote coalitie op de been brengen met Netanyahu's partij, maar dan zonder Netanyahu zelf. De premier is momenteel in een aantal corruptieschandalen verwikkeld.

De meest recente verkiezingen waren overigens vervroegde verkiezingen. Eerdere verkiezingen hadden evenmin een duidelijke winnaar opgeleverd en een meerderheid vormen bleek onmogelijk.

Meest gelezen