Videospeler inladen...

Britse parlement fluit premier Johnson alweer terug, nieuw uitstel brexit wellicht onvermijdelijk

Het Britse parlement heeft de wetten die de brexit moeten regelen goedgekeurd, maar de strakke agenda die premier Boris Johnson had uitgestippeld om die wetten uit te werken, werd dan weer weggestemd. Daardoor lijkt het heel onwaarschijnlijk geworden dat het Verenigd Koninkrijk op 31 oktober met akkoord uit de Europese Unie kan stappen. Het is nu afwachten wanneer de Europese Unie het nieuwe uitstel zal bekendmaken.

Vanavond stond er een dubbele stemming op het programma. De eerste stemming ging over de wet die nodig is om het brexitakkoord met de EU mogelijk te maken. Dat akkoord bereikte premier Boris Johnson vorige week met de Europese Unie. Die "brexitwetten" werden door het parlement goedgekeurd (329 voor, 299 tegen). Meteen de eerste "overwinning" in het brexitdossier voor Johnson.

Maar bij de tweede stemming, een kwartier later, liep het mis voor de premier. Dit keer moest het parlement stemmen over een agenda. Johnson wilde immers haast maken en op drie dagen tijd de nodige wetten door het parlement jagen om op 31 oktober een brexit mogelijk te maken.

Het parlement vindt blijkbaar dat het allemaal te snel moet gaan, want de strakke timing van Johnson werd weggestemd (322 tegen, 308 voor). Daardoor wordt het bijzonder moeilijk, zeg maar onmogelijk, om een brexit met akkoord rond te krijgen tegen 31 oktober.

Bekijk hieronder de uitkomst van de tweede stemming:

(Lees verder onder de video)

Videospeler inladen...

Uitstel

Meteen na de tweede stemming nam premier Johnson het woord. Hij feliciteerde het parlement voor de goedkeuring van de wetten die hij had onderhandeld met Europa (het onderwerp van de eerste stemming).

Daarna zei hij ontgoocheld te zijn omdat "de onzekerheid blijft voortduren" door het njet op de tweede stemming. "We zullen de voorbereidingen voor een brexit zonder akkoord nu versnellen", zei Johnson. "Ik zal met de EU praten over hun bedoelingen tot ze tot een besluit komen. Tot dan zet ik de brexitwetgeving op pauze."

Johnson legt nu dus de bal terug in het kamp van de Europese Unie. Het is afwachten wanneer de EU zal beslissen over een uitstel van de brexit, hoelang en hoe premier Johnson daarop zal reageren. Bij een langer uitstel zal Johnson wellicht verkiezingen proberen uit te lokken. Er circuleert trouwens nu al een nieuwe brexitdatum: 31 januari. Europees president Donald Tusk heeft al in een tweet laten weten dat hij de 27 EU-landen zal voorstellen om tot een nieuw uitstel te komen.

Bekijk hier de reactie van premier Johnson op de uitkomst van de tweede stemming:

Videospeler inladen...

Bekijk hier het verslag van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen