Videospeler inladen...

Opgeluchte Canadese premier Trudeau wint parlementsverkiezingen, maar verliest absolute meerderheid

In Canada wint de liberale partij van premier Justin Trudeau de parlementsverkiezingen. De partij is wel haar absolute meerderheid kwijt. "De Canadezen hebben negativisme en verdeeldheid verworpen en gekozen voor een progressieve agenda en klimaatacties", zei een duidelijk opgeluchte Trudeau in zijn overwinningsspeech in Montréal. 

Een opgeluchte Justin Trudeau zwaaide het publiek toe in Montréal en beloofde hen - in het Frans en het Engels - zijn progressieve beleid voort te zetten. Het had anders kunnen zijn na maanden van controverse. De verkiezingen verliepen op het scherpst van de snede. Al van voor de stemhokjes openden, was duidelijk dat het een nek-aan-nekrace zou worden tussen de Liberalen en de Conservatieven.

Maar Trudeau heeft het gehaald. Rond half elf Belgische tijd had hij 157 zetels op zak. Het is een grote voorsprong op zijn uitdager Andrew Scheer van de Conservatieve Partij. De Conservatieven halen 121 zetels, al hebben ze in absolute cijfers méér kiezers bekoord dan de Liberalen. Maar door het kiessysteem gaan de zetels naar de winnaar. 

Lees voort onder de foto.

Uitdager Andrew Scheer.
AFP or licensors

De Liberalen doen het goed in Ontario, waar veel zetels te rapen waren. Maar als hij geen aboslute meerheid haalt, ligt dat ook aan de terugkeer van het separatistische Bloc Québecois. De partij van Yves-François Blanchet sprong van 10 naar 32 zetels in de tweede belangrijkste provincie.  In de olierijke provincies Alberta en Saskatchewan is geen enkele liberaal verkozen.  Daar scoren de Conservatieven het meest. 

Steun halen bij kleinere partijen

Justin Trudeau heeft 13 zetels tekort voor een absolute meerderheid. Hij gaat nu een minderheidsregering vormen. Coalitieregeringen zijn immers geen traditie in Canada. Trudeau rekent bij stemmingen in het parlement op steun van andere partijen. Voor Trudeau is de meest logische partner de Nieuwe Democratische Partij (NDP) van Jagmeet Singh of de Canadese Groene Partij.  De NDP heeft al laten weten dat ze zal bijspringen als het nodig is. 

Lees voort onder de foto.

Justin Trudeau ging met zijn gezin stemmen.
AFP or licensors

Progressief beleid voortzetten

Tijdens zijn verkiezingstoespraak zei Justin Trudeau dat hij zijn progressieve beleid zou voortzetten. "De Canadezen hebben negativisme en verdeeldheid verworpen", zei hij. "Ze willen geen besparingen of belastingen maar een progressieve agenda en klimaatacties." Trudeau wil wel een streng wapenbeleid en hij belooft de inheemse volken extra bij te staan. 

In 2015 won goudhaantje Trudeau de verkiezingen met een monsterscore. De afgelopen maanden kwam Trudeau steeds vaker onder vuur te liggen, onder meer door een oliepijplijn aan te leggen als groene premier, een corruptieonderzoek en een "blackface"-schandaal met oude foto's waarop een jonge Trudeau te zien is met een zwart geschminkt gezicht.

Uiteindelijk heeft hij de kiezers dan toch kunnen overtuigen en kan hij gaan voor nog eens vier jaar progressief beleid. 

Herbekijk hieronder de reportage in "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen