Videospeler inladen...

Boliviaans president Evo Morales dan toch op weg naar ruime winst bij verkiezingen, uitdager spreekt van fraude

De aftredende Boliviaanse president Evo Morales, die een vierde ambtstermijn nastreeft, zou dan toch genoeg hebben aan de eerste ronde van de presidentsverkiezingen. Dat is een verrassende wending, omdat de allereerste resultaten een veel kleinere voorsprong hadden aangegeven. Zijn grote uitdager Carlos Mesa spreekt al van manipulatie.

Evo Morales staat volgens het kiestribunaal toch ruim aan de leiding bij de verkiezingen in Bolivia, met 46,87 procent van de stemmen. Zijn belangrijkste rivaal, Carlos Mesa, zou nu maar 36,73 procent halen. 95 procent van de stemmen is intussen geteld.

Om te volstaan met één ronde moeten kandidaten ofwel minstens 50 procent behalen, ofwel minstens 40 procent met zeker 10 procentpunten voorsprong op de tweede kandidaat. Lukt dat niet, dan is een tweede ronde nodig. Bij de eerste telling was het verschil tussen de twee kandidaten nog een pak kleiner en leek er dus een tweede ronde op stapel te staan, maar sindsdien is het kiestribunaal de resultaten beginnen updaten.

"Fraude"

Mesa zegt dat Morales de resultaten gemanipuleerd heeft en wil het resultaat van de verkiezingen niet erkennen. Ook de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS), die zondag in Bolivia aanwezig was, heeft haar ongerustheid geuit over de onverklaarbare wending in de uitslag van de verkiezingen. De OAS-missie "spreekt haar diepe bezorgdheid en verbazing uit over de radicale en niet uit te leggen wending in de tendens van de voorlopige kiesresultaten", luidt het.

Volgens diverse Boliviaanse media zijn intussen in verschillende regio's van het land gewelddadige incidenten uitgebroken. Daarbij kwam het onder meer tot plunderingen, branden en rellen met de politie.

Herbekijk hieronder de reportage in "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen