Archieffoto van Groen-voorzitter Meyrem Almaci en haar collega's van Ecolo.

Groenen duiken opnieuw op in de federale formatiegesprekken

De partijen Groen en Ecolo hebben vorige week gesproken met de twee preformateurs die werk maken van een federale regeringsvorming. Enigszins verrassend, want de focus lag tot nu steeds op een paarsgele coalitie, zonder de groenen. De uitnodiging kwam er op vraag van de Franstalige socialisten van de PS.  

Geert Bourgeois (N-VA) en Rudy Demotte (PS) werken als preformateur aan de vorming van een nieuwe federale regering. Hun voorgangers - de informateurs Johan Vande Lanotte (SP.A) en Didier Reynders (MR) - hebben steeds gefocust op de paarsgele piste; een regering met de N-VA en de PS als basispartijen, zonder de groenen.

Maar het is bekend dat de Franstalige socialisten eigenlijk de voorkeur geven aan een paarsgroene federale regering. En dus kwam er op voorspraak van de PS een uitnodiging voor de groenen: Groen en Ecolo zijn vorige week langs gegaan bij Bourgeois en Demotte. 

"Dicht bij de PTB"

De Vlaamse liberalen van de Open VLD worden in elk geval niet echt warm van paarsgroen. "Ik begrijp natuurlijk dat [PS-voorzitter] Paul Magnette zijn regionale coalitiepartner (Ecolo, red.) weer een uitzicht wil geven. Maar is het werkelijk een piste? Dat zullen we nog moeten zien", zei Open VLD-Kamerlid Egbert Lachaert in "De ochtend" op Radio 1. 

"Ik ben altijd pessimistisch over de paarsgroene piste als ik de economische programma's van de PS bekijk. En daar zullen we sowieso mee moeten samenwerken, in gelijk welke piste die voorligt. Als je dan naar het economische programma van de Franstalige ecologisten kijkt: dat ligt heel dicht bij de (uiterst linkse, red.) PTB. Dat zal toch enkel kunnen als zij hun programma ritueel verbranden."

Als je naar het economische programma van de Franstalige ecologisten kijkt: dat ligt heel dicht bij de PTB

Open VLD-Kamerlid Egbert Lachaert

Samenwerking rond ethische thema's

Nu de federale regering in lopende zaken is, maar het parlement stilaan weer op stoom geraakt, krijg je wel soms opmerkelijke samenwerkingen in de Kamer. Zo vinden de linkse partijen en de liberalen elkaar weer op ethisch vlak. Open VLD hoopt er op die manier bijvoorbeeld een wetsvoorstel door te krijgen om de wettelijke abortustermijn te verlengen van 12 weken zwangerschap naar 18 weken.

Maar dat moeten we niet zien als een opstapje om federaal alsnog een paarsgroene coalitie te smeden, laat Lachaert verstaan. "Dat voorstel zegt niks over de toekomstige coalitievorming."

Het is niet omdat er over ethische thema's in het parlement een progressief front mogelijk is, dat dat betekent dat dat de coalitie van de toekomst zou moeten zijn, allesbehalve

Open VLD-Kamerlid Egbert Lachaert

"Als u het mij vraagt, moeten we alle kansen geven aan het paarsgele verhaal. We staan voor enorme uitdagingen op vlak van de begroting en het sociaal-economische. We kunnen het ons niet veroorloven om een aantal hervormingen terug te draaien die de regering-Michel heeft gedaan."

Lachaert zegt daar geen politieke "Spielerei" over te willen starten. "Het is niet omdat er over ethische thema's in het parlement een progressief front mogelijk is, dat dat betekent dat dat de coalitie van de toekomst zou moeten zijn, allesbehalve."

Beluister hier het gesprek met Egbert Lachaert in "De ochtend" op Radio 1:

Meest gelezen