De "Avengers" waren kaskrakers in de cinema.

Superheldenfilms doen kassa's rinkelen, maar regisseurs Scorsese en Coppola vinden het "geen cinema"

Na cultregisseur Martin Scorsese haalt nu ook Francis Ford Coppola stevig uit naar de superheldenfilms van Marvel. Coppola vindt immens populaire films als de "Avengers" ronduit "verwerpelijk". Filmstudio Marvel krijgt al een tijdje kritiek te slikken voor zijn "weinig inhoudelijke" films. "Friends"-actrice Jennifer Aniston liet vorige week nog vallen dat onder Marvel de kwaliteit erop achteruitgaat. Zij hunkert stiekem naar "het tijdperk van Meg Ryan".    

In juli raakte bekend dat "Avengers: endgame" wereldwijd het meeste geld ooit heeft opgebracht. "Endgame" was goed voor een slordige 2,4 miljard euro en geeft "Avatar", het sciencefictionverhaal met blauwe wezens van James Cameron, het nakijken. Of het nu de Hulk, Iron Man, Thor (foto onder) of de X-Men zijn, Marvel heeft met zijn actiehelden-met-superkrachten al eventjes een succesrecept te pakken.

De fans - en die zijn met héél veel - schuiven vlotjes aan in de bioscoop, elke keer opnieuw. En er is nog meer op komst, zoals een nieuwe "Fantastic Four" en "Black Panther", een vrouwelijke Thor met Natalie Portman en de comeback van vampierenjager Blade. 

THE ASSOCIATED PRESS2013

Het is een doorn in het oog van iconische regisseurs als Scorsese ("Taxi driver", "The wolf of Wall Street") en Coppola ("Apocalypse now", "Godfather"). Scorsese vergeleek begin deze maand de Marvel-films met pretparken vol spektakel, ze zijn "geen cinema waarbij mensen emoties en psychologische ervaringen proberen overbrengen op anderen." "Zelfs al zijn de films goed gemaakt met acteurs die hun best doen", aldus Scorsese. 

Acteur Samuel L. Jackson, die Nick Fury speelt in tal van Marvel-films, relativeerde onlangs: "Iedereen heeft recht op een mening. Films zijn films. Het is beweren dat Bugs Bunny niet grappig is. Ach, het zal niemand stoppen films te maken."

Coppola (l) en Scorsese (r).

Coppola doet er nu nog een schepje bovenop en noemt superheldenfilms "verwerpelijk". "We verwachten iets te leren van cinema, een beetje verlichting, een beetje kennis, een tikkeltje inspiratie", legt de 80-jarige Coppola uit. Met andere woorden het zijn films zonder inhoud, met telkens dezelfde insteek: de "goei" tegen de slechteriken, en/of de wereld die hoort gered te worden.   

Ook "Friends"-actrice Jennifer Aniston is niet bepaald tuk op Marvel. "De laatste jaren is de kwaliteit op streamingdiensten beginnen toenemen, terwijl ze elders alleen maar afneemt,” zegt ze bij het blad Variety. “Alles draait rond grote Marvel-films of andere dingen waarvoor ik niet gevraagd word of die mij niet interessseren omdat er zo veel green screen aan te pas komt."

Aniston zou graag hebben dat het Meg Ryan-tijdperk terugkomt, om lekker knus in de bioscoop te zitten. Meg Ryan is de actrice die in de jaren 90 de harten van kijkers verwarmde als romcom (romantische komedies)-koningin, in onder meer "When Harry met Sally" en "Sleepless in Seattle". 

2018 Invision

Zoals westerns en gangsterfilms zal niet iedereen ze kunnen waarderen, zelfs genieën niet. En dat is prima 

James Gunn

James Gunn, de regisseur van "Guardians of the galaxy", betreurt de uitspraken van zijn idolen en bijt beleefd van zich af op Instagram. "Heel wat van onze grootvaders dachten dat alle gangsterfilms hetzelfde waren, en noemden die films vaak "verachtelijk". Sommigen van onze overgrootvaders dachten hetzelfde over westerns, en geloofden dat de films van John Ford, Sam Peckinpah en Sergio Leone allemaal exact hetzelfde waren. Superhelden zijn simpelweg de gangsters/cowboys/ruimte-avonturiers van vandaag. Sommige superheldenfilms zijn verschrikkelijk en sommige zijn prachtig. Zoals westerns en gangsterfilms zal niet iedereen ze kunnen waarderen, zelfs genieën niet. En dat is prima.”

Meest gelezen