Videospeler inladen...

Lachgas straks verboden? "Dat zweverige gevoel verdween meteen en toen verstijfde ik en kreeg ik een paniekaanval"

Veel en langdurig lachgasgebruik is schadelijk. Er wordt aan de alarmbel getrokken, want steeds meer jongeren gebruiken het als uitgaansdrug. Studente Fleur Van Belle getuigt in "Vandaag" over haar slechte ervaring met lachgas. Al heel wat steden hebben de verkoop van lachgas aan banden gelegd, maar vandaag is in de commissie Volksgezondheid ook een wetsvoorstel besproken om de verkoop van lachgas aan min-18-jarigen in het hele land te verbieden. "Ik heb het gevoel dat er een meerderheid is voor een verbod", zegt kamerlid Nawal Farih (CD&V) hoopvol.

Het gebruik van lachgas bij jongeren komt vaker en vaker voor. Studente Fleur Van Belle getuigde in "Vandaag" over hoe ze er zelf op een feestje toe verleid werd: “Dat was op een home party in het zwembad. Ik wou niet het buitenbeentje zijn en gewoon meedoen en wist niet welk effect het ging geven.”

Fleur wist net zoals de meeste jongeren niet wat het effect zou zijn: “Ik zag een vriend van me zijn ogen wegdraaien en raakte zelf in paniek. Dan voelde ik ook een tinteling in mijn hoofd en een ontspannen gevoel.” Maar niet veel later liep de korte roes heel anders uit: "Dat zweverig gevoel verdwijnt meteen en toen verstijfde ik en kreeg een paniekaanval en begon ik te hyperventileren."

Een van de ergste gevallen die we in ons centrum hebben gezien is iemand die vanaf de middel helemaal verlamd was

Kevin Vereecke, spoedarts Stuivenberg ziekenhuis

De medische risico’s verbonden aan het inhaleren van lachgas zijn niet min, zegt ook spoedarts Kevin Vereecken van het Stuivenberg ziekenhuis in "Vandaag": "De symptomen lopen uiteen van vage symptomen als geheugenstoornissen of langdurige hoofdpijn tot tintelingsgevoelens in de hand of andere lichaamsdelen of zelfs spieruitval en krachtvermindering."

Soms heeft het ook ernstige en levenslange gevolgen weet Vereecken: "Een van de ergste gevallen die we in ons centrum hebben gezien is iemand die vanaf de middel helemaal verlamd is." Enkel bij vroegtijdige behandeling door toediening van vitamine B12 kunnen de slechte gevolgen van lachgas nog tegengegaan worden. Maar de symptomen zijn erg moeilijk te herkennen en er is geen concrete test om de symptomen aan lachgas te linken, legt Vereecken verder uit: "In centra die minder bekend zijn met toxicologie, wordt het minder vaak herkend."

Verbod als sensibilisering

Lachgas is al langer een probleem. In het verleden besloot de overheid om geen sensibiliseringscampagne te voeren, maar met een duidelijke reden legt kamerlid Nawal Farih (CD&V), die in de commissie Volksgezondheid zit en nu wel voor een verbod op lachgasverkoop is: “Er zijn eerder al beslissingen geweest geen sensibiliseringscampagne te voeren om de populariteit niet te verhogen”. 

Het verbieden kunnen we niet doen, dat is op Europees niveau. Het is ook moeilijk te verbieden omdat het nog in de voedingsindustrie gebruikt wordt

Nawal Farih, kamerlid voor CD&V

Ondertussen is het probleem veel ernstiger geworden. Spoedarts Vereecken vertelt dat hij tegenwoordig al 1 à 2 patiënten per week met symptomen van lachgasgebruik ziet passeren in zijn centrum. Een redactielid van "Vandaag" ging voor de aflevering van vanavond op zoek naar lachgaspatronen in een naburig park en vond er op een halfuur maar liefst 13 lege capsules. "Dan heeft hij waarschijnlijk niet goed gezocht", reageert Vereecken, die zeker is dat er veel meer liggen.

Daarom wordt nu het voorstel tot een verbod op de verkoop aan -18-jarigen terug op tafel gegooid in de federale commissie Volksgezondheid: "We hebben vandaag besproken dat er een minimumleeftijd op de aankoop moet komen. Het verbieden kunnen we niet doen, dat is op Europees niveau. Het is ook heel moeilijk te verbieden omdat het nog in de voedingsindustrie gebruikt wordt,” zegt Farih.

Als de wet wordt goedgekeurd, valt lachgas in hetzelfde schap als alcohol en tabak voor -18-jarigen legt kamerlid Farih uit:"Het is de bedoeling dat er zoals bij tabak en alcohol gecontroleerd wordt." Ook Vereecken is voor het verbod: "Dat verbod is belangrijk als signaalfunctie." Op die manier kunnen de gevolgen dan ook duidelijk gemaakt worden aan jongeren.

Ik vind het belangrijk dat mensen zoals ik, als die in situaties met groepsdruk komen, dat die weten dat ze het niet moeten doen

Fleur Van Belle, studente die lachgas gebruikte

Om diezelfde reden besloot studente Fleur vandaag ook te getuigen in "Vandaag": "Er wordt altijd gepraat alsof het ongevaarlijk is. Het duurt maar 10 seconden of je kan direct weer autorijden, maar dat is zo niet. Ik vind het belangrijk dat mensen zoals ik, als die in situaties met groepsdruk komen, dat die weten dat ze het niet moeten doen en het hun eigen beslissing is."

Bekijk het volledige gesprek in "Vandaag" hier:

Videospeler inladen...

Meest gelezen