N-VA wil tot 1 jaar cel voor inklimmen van vrachtwagens

N-VA wil het inklimmen van vrachtwagens strafbaar maken. Nu kan iedereen die een haven binnendringt zes maanden cel krijgen. Dat wil de partij optrekken naar één jaar en uitbreiden naar het inklimmen van vrachtwagens of andere voertuigen.

Met de Brexit voor de deur vreest N-VA een groot probleem van illegale transmigratie. Volgens de partij zullen meer transmigranten hun kans willen wagen om in het Verenigd Koninkrijk te geraken en dus gaat het op zoek naar een afschrikmiddel. Dat vertaalt zich in een wetsvoorstel om het inklimmen van vrachtwagens strafbaar te maken.

In de huidige wetgeving is het al strafbaar om havengebied binnen te dringen. Dat wordt bestraft met zes maanden cel. Die celstraf zou door de nieuwe wet opgetrokken worden naar één jaar, en zou uitgebreid worden naar vrachtwagens en andere voertuigen langs de E40 en op snelwegparkings.  

Dit zal een afschrikkingseffect hebben
Christoph D'Haese (N-VA)

"Men zou de personen in kwestie dan kunnen voorleiden voor de onderzoeksrechter en die kan beslissen om hen aan te houden," zegt Christoph D'Haese van N-VA. "We willen zo dat het enorme onveiligheidsgevoel op een kordate manier wordt aangepakt. Dit zal een afschrikkingseffect hebben."

Meest gelezen