Videospeler inladen...

Rolstoelatleet Marieke Vervoort (40) is overleden na euthanasie

Rolstoelatleet Marieke Vervoort (40) is overleden. Dat meldt burgemeester Christophe De Graef van Diest, haar thuishaven. Vervoort leed aan een ongeneeslijke spier­aandoening en koos om over te gaan tot euthanasie. De atlete met de bijnaam "Wielemie" nam tweemaal deel aan de Paralympische Spelen en won verschillende medailles in Londen en in Rio.

Enkele weken geleden nog was Vervoort samen met vriend Tom Waes te gast in "Vandaag" op Eén. Ze had toen net met een Lamborghini over het Circuit van Zolder gereden. Het was een van de dingen die ze absoluut nog wou doen. "Je moet nu genieten, niet morgen", zei ze daar toen over.

Vervoort leed aan progressieve myelopathie, een ziekte die ontstaat in het ruggenmerg en zich kenmerkt door toenemende spierzwakte. Ze zou almaar meer verlamd raken en steeds hevigere pijn lijden. In een pakkende aflevering van de Eén-reeks "Het huis" in 2015 toonde Vervoort bewust de gevolgen van haar ziekte: hevige spasmen over heel haar lichaam waarbij ze het uitgilde van de pijn en in ademnood kwam. Ze kampte ook met toenemende epileptische aanvallen.

Vervoort is altijd vrij open geweest over haar keuze voor euthanasie. Al bij haar overwinning bij de Paralympische Spelen in Rio in 2016 gaf ze aan dat ze plannen in die richting had, als de pijn te zwaar zou worden om te dragen. Ook in "Het huis" vertelde ze dat ze zelf wilde beslissen wanneer het zou stoppen. "Ik wil niet al stikkend eindigen. Dat wil ik echt niet", zei ze toen.

Bekijk hieronder een fragment uit "Het huis". De volledige aflevering uit 2015 kunt u vinden op VRT NU.

Videospeler inladen...

Het laatste jaar was ze er fysiek erg op achteruitgegaan. Vervoort moest om de 14 dagen naar het ziekenhuis voor een pijnbehandeling: "Ik word daar super in de watten gelegd", vertelde ze recent in "Vandaag". "Die speciale medicatie is goed om een leger plat te leggen. Maar dat biedt mij amper 10 goede dagen in een maand. Het is heavy, zowel mentaal als fysiek. Het is leven van dag tot dag."

Uiteindelijk heeft ze voor euthanasie gekozen. Marieke Vervoort is 40 jaar oud geworden.

Vorige maand was Marieke Vervoort nog te gast in "Vandaag". Bekijk hier het gesprek:

Videospeler inladen...

Wie zelf vragen heeft, of nood heeft aan een gesprek, kan (gratis en anoniem) terecht bij Tele-onthaal, via het nummer 106 of via een chat op www.tele-onthaal.be

Nicolas Maeterlinck

Bekijk hier het overzicht van het leven en de carrière van Marieke Vervoort in "Het journaal":

Videospeler inladen...
Videospeler inladen...
Videospeler inladen...