Videospeler inladen...

Rusland en Turkije verdelen militaire controle over noorden van Syrië in "historisch" akkoord

Na meer dan zes uur hebben de Russische president Vladimir Poetin en zijn Turkse collega Recep Tayyip Erdogan een akkoord bereikt rond het conflict in het noorden van Syrië. Het Russische en Turkse leger trekken vanaf morgenmiddag de Turkse veiligheidszone in het noorden van Syrië binnen. Turkije verlengt ook het staakt-het-vuren met 150 uur. Erdogan en Poetin noemen het akkoord "historisch". Met de deal verdelen ze de militaire controle over het gebied.

Op 9 oktober stuurde de Turkse president Erdogan militairen naar Noord-Syrië om een bufferzone van 30 km te veroveren op de Koerden. Turkije beschouwt de Koerdische strijders daar als terroristen. Erdogan kreeg vrij spel toen de Amerikaanse president Donald Trump (de zondag voordien) bekendmaakte Amerikaanse elite-soldaten terug te trekken uit het gebied.

Rusland is een bondgenoot van het Syrische regime. Het Russische leger had troepen geïnstalleerd aan de grens met Turkije om het Syrische grondgebied te beschermen. Door de Turkse inval dreigde het tot een clash te komen tussen Turkse en Russische troepen. De gesprekken tussen Poetin en Erdogan moesten dat voorkomen en met succes.

De twee presidenten hebben nu feitelijk de bufferzone die Erdogan wil installeren in het noorden van Syrië onder elkaar verdeeld. Ze zullen er samen patrouilleren. De deal komt er net voor het verstrijken van een staakt-het-vuren tussen de Koerden en de Turken, een bestand onderhandeld door de VS. Met het nieuwe akkoord wordt het staakt-het-vuren met 150 uur uitgebreid. Dat moet het de Koerdische troepen mogelijk maken om het gebied te verlaten. 

Bekijk hier het verslag van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen