Vogelsoorten uit Amerika en Azië duiken plots massaal op bij ons: "Heel onduidelijk hoe dit komt"

Vogelsoorten uit Amerika en Azië die normaal niet in Vlaanderen voorkomen, worden hier tegenwoordig steeds vaker gespot. Dat schrijft Het Belang van Limburg en bevestigt vogelexpert Gerald Driessens van Natuurpunt aan VRT NWS. "Het gaat om vogels die meestal door de weersomstandigheden zijn verdwaald", zegt hij. De precieze oorzaak voor de toename is niet duidelijk.

Vogelaars die het hele land afreizen om die ene zeldzame vogel te spotten, beleven momenteel een topjaar. Er worden erg veel uitheemse vogels gespot. "Het gaat om dwaalgasten, dat zijn vogels die niet in hun normale verspreidingsgebied zitten, maar echt verdwaald zijn", legt Driessens uit.

In deze video bijvoorbeeld is een Roodoogvireo te zien. De soort komt normaal in Noord- Amerika voor, maar deze is eerder deze maand gespot door Jan Vanwynsberghe in Heist in West-Vlaanderen:

Het is niet abnormaal dat trekvogels door slechte weersomstandigheden uit koers geraken, maar de laatste tijd zijn het er wel opvallend veel. "We zien zowel soorten uit Amerika als uit Azië", zegt Driessens. "Gewoonlijk zie je ze enkel vanuit één kant van de wereld. Er gebeuren momenteel heel rare dingen."

De precieze oorzaken zijn niet altijd gemakkelijk te achterhalen. "Van de Siberische Bladkoning is hun verspreidingsgebied enorm uitgebreid richting Europa", zegt Driessens. "Maar van veel andere soorten hebben we die verklaring niet. Klimaatverandering zou een oorzaak kunnen zijn. Een andere mogelijkheid is dat het aantal waarnemingen stijgt, omdat het vogelkijken echt wel in de lift zit."

Dit is een Siberische Sprinkhaanzanger, gespot door Joachim Pintens in Heist:

De vogels die hier terechtkomen hebben wel duidelijk iets gemeen: "Het gaat altijd om jonge vogels die dit jaar geboren zijn en voor het eerst in hun leven trekken en verdwalen." De overlevingskansen van de vogels lijken niet zo groot. "We zien elk jaar een nieuwe instroom van jonge vogels, maar daarna verdwijnen ze van de radar." Nochtans worden van bijvoorbeeld die Siberische Bladkoning jaarlijks tientallen geringd. "We weten niet wat er met ze gebeurt. Ze verdwijnen spoorloos."

Het gebeurt trouwens ook dat vogels die normaal bij ons voorkomen, plots in Amerika of Azië belanden. "Eenden of steltenlopers sluiten gewoonlijk na het verdwalen aan bij een soort die meest op hen lijkt in het gebied waar ze terechtkomen", zegt de vogelexpert. "Soms kunnen ze daar de rest van hun leven bij optrekken."

In China dook begin dit jaar plots een Roodborstje op en dat bracht heel wat lokale vogelaars op de been:

Meest gelezen