Videospeler inladen...

Havenbaas Joachim Coens: "Wellicht kwam oplegger waarin 39 lichamen zijn gevonden in het VK uit Zeebrugge"

In het Zuid-Engelse graafschap Essex zijn vanochtend 39 lichamen gevonden in een vrachtwagen. De chauffeur is gearresteerd. Eerst was gezegd dat de vrachtwagen via Ierland en Wales naar Engeland was gekomen, maar de Britse politie denkt nu dat de oplegger met de koelcontainer vannacht met een boot uit Zeebrugge is gekomen. Het federale parket heeft ondertussen een onderzoek geopend.

De vrachtwagen werd vannacht ontdekt op een industrieterrein in Grays, ten oosten van Londen in het graafschap Essex dat vooral gebruikt wordt door koerier- en transportbedrijven. In de koelcontainer van de vrachtwagen werden 39 lichamen gevonden. Het gaat om 38 volwassenen en een tiener. Over de nationaliteit van de slachtoffers is nog niets bekend.

De chauffeur, een 25-jarige man uit Noord-Ierland, is gearresteerd op verdenking van moord. Over hoe de oplegger met de container waarin de lichamen zich bevonden, het Verenigd Koninkrijk is binnengekomen, is nog geen zekerheid. De Britse politie zegt dat de vrachtwagen die de oplegger voorttrok, uit Noord-Ierland kwam, dus uit het Verenigd Koninkrijk zelf. Dat zou verklaren waarom de opgepakte chauffeur Noord-Iers is. 

De oplegger met de container zou vannacht met een boot vanuit de Belgische haven Zeebrugge naar de haven van Purfleet aan de Theems ten oosten van Londen zijn gekomen. Van daaruit is het niet ver naar het terrein van Grays waar de vrachtwagen kort daarop is aangetroffen. Het Belgische federale parket bevestigt intussen dat het een onderzoek gestart is.

"Het federale parket is een onderzoek begonnen op basis van de voorlopige gegevens van het Britse onderzoek", zegt parketwoordvoerder Eric Van der Sypt. "Daaruit zou kunnen blijken dat die container via Zeebrugge naar Engeland verscheept is. We gaan nu het traject onderzoeken die de container heeft afgelegd."

Uit de laatste gegevens blijkt dat de trailer effectief via Zeebrugge is verscheept

Joachim Coens (Haven van Zeebrugge)

Ook het Zeebrugse havenbedrijf onderzoekt de zaak. Zowel de haven van Zeebrugge als die van Rotterdam komen volgens hem in aanmerking als doorvoerhaven. Havenbaas Joachim Coens kan nog geen uitsluitsel geven, maar stelt in "Terzake" vast dat het er steeds meer op lijkt dat de trailer effectief vanuit Zeebrugge is verscheept. 

"Eerst dacht de Britse politie dat de vracht via Dublin in Ierland naar Engeland is verscheept. Nu dat men weet dat de vracht via Purfeet Engeland binnengekomen is, zijn er twee mogelijkheden. Ofwel komt de vracht uit Zeebrugge of uit Rotterdam. Uit de laatste gegevens blijkt steeds dat de trailer effectief via Zeebrugge is verscheept", zegt Coens.

Volgens Coens is het onwaarschijnlijk dat de slachtoffers in de Haven van Zeebrugge de hermetisch afgesloten koelcontainer zijn binnengedrongen. "Een koelcontainer is gesloten met een zegel. Die is hermetisch afgesloten. In de terminal worden het zegel en de chauffeur gecontroleerd", zegt Coens.

Videospeler inladen...

Eerst was gezegd dat de vrachtwagen zaterdag via de haven van Holyhead in Wales met een veerboot vanuit Ierland was gekomen. 

De Bulgaarse overheid bevestigt intussen dat de truck in dat land geregistreerd was bij een bedrijf dat eigendom was van een Ierse vrouw, maar dat de vrachtwagen al sinds 2017 niet meer in het land is geweest. De mensen aan boord zouden dus niet in Bulgarije zijn opgestapt. (Lees verder onder de foto).

Buurtbewoner legt bloemen voor de slachtoffers: "Ze verdienen waardigheid en respect" (lees voort onder de video)

Videospeler inladen...

Premier Boris Johnson en zijn minister van Binnenlandse Zaken Priti Patel zeggen dat ze "geschokt en bedroefd zijn" door het incident. Patel laat het onderzoek wel in handen van de lokale politie van Essex.

Wellicht gaat het om een geval van mensensmokkel, maar het is zeker geen alleenstaand geval. In juni 2000 werden de lichamen van 58 Chinezen ontdekt in een vrachtwagen in Dover. De Nederlandse chauffeur van die vrachtwagen werd later veroordeeld wegens moord.

Vrachtwagens bij de toegang tot de tunnel onder het Kanaal in Calais.
Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved

Witte stippellijn: mogelijke routes van de truck via Dublin naar Holyhead of via Zeebrugge naar Purfleet.

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" hier: 

Videospeler inladen...

Onze reporter Jens Franssen is ter plaatse en geeft in "Het journaal" meer uitleg:

Videospeler inladen...

Meest gelezen