Videospeler inladen...

Brexit-coördinator Verhofstadt: "Geen probleem om uitstel te verlenen als Britten kunnen zeggen tot wat dat gaat leiden"

De kans dat het Verenigd Koninkrijk volgende week donderdag 31 oktober - zoals gepland - uit de Europese Unie stapt, lijkt erg klein geworden. De bal ligt nu in het Europese kamp; de Europese Unie moet beslissen of de Britten opnieuw uitstel krijgen voor de brexit. "Maar dan moeten de Britten wel kunnen zeggen tot wat zo'n nieuw uitstel gaat leiden", zegt Guy Verhofstadt, de brexit-coördinator voor het Europees Parlement.

De Britse premier Boris Johnson moet gisteren met een dubbel gevoel terug naar zijn ambtswoning in Downing Street 10 zijn gereden na de stemming in het Britse parlement. Zijn brexit-wet werd goedgekeurd door het Britse Lagerhuis. Daardoor is de weg nu vrij om ook het brexit-akkoord, dat Johnson vorige week bereikte met de Europese Unie, voor het parlement te brengen en goedgekeurd te krijgen.

Maar het tijdsschema van Boris Johnson - die de kwestie op enkele dagen wou klaren om de brexit nog op 31 oktober te laten gebeuren - werd weggestemd door de parlementsleden. De oppositie wil meer tijd om de brexit-wet onder de loep te nemen.

Aangezien premier Boris Johnson vorige week al aan de Europese Unie uitstel heeft gevraagd - hij was daartoe wettelijk verplicht -, ligt de bal nu helemaal in het Europese kamp. Gunt de Europese Unie de Britten een uitstel? De kans is in elk geval relatief groot.

Uitstel?

De Franse president Emmanuel Macron loopt dan wel niet warm voor zo'n uitstel, andere Europese stemmen sturen toch aan op zo'n uitstel. Onder hen ook Guy Verhofstadt (Open VLD), de brexit-coördinator van het Europees Parlement. "Ik denk dat er geen probleem zal zijn om een uitstel te verlenen, als de Britten kunnen zeggen tot wat dat dat gaat leiden."

Europa is dus niet van plan om zomaar uitstel te geven, maar wil weten wat de Britten ermee gaan doen. "Gaat het over een periode van 3-4 weken om een ernstige behandeling te doen in het parlement? Dat zullen we natuurlijk goedkeuren. Of bijvoorbeeld om verkiezingen te organiseren of een tweede referendum, dat is ook een mogelijkheid", aldus Verhofstadt.

Europees president Donald Tusk raadt de Europese staatshoofden en regeringsleiders ook aan om de Britten uitstel te verlenen. Dat heeft hij in een telefoongesprek ook laten weten aan de Britse premier Johnson.

Bekijk het verslag in "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen